Rosszul haladnak a második szakaszban (Népszámlálás)

Rosszul haladnak a második szakaszban (Népszámlálás)

Visszaesés tapasztalható a népszámlálás terén Háromszéken is, míg az előző, önkitöltős szakaszban a megye az országos második helyen volt, most a hatodik helyre csúszott vissza, és a megyei statisztikai hivatal adatai szerint még több mint 35 ezer személyt nem sikerült összeírni – hívta fel a figyelmet keddi sajtótájékoztatóján Ráduly István prefektus. A kormányhivatal vezetője szerint kevés idő maradt már a cenzus második fordulójának végéig, azaz július 17-ig, és könnyen megtörténhet, hogy addig nem következik be számottevő javulás.

Ráduly István felidézte, hogy az önkitöltős szakaszban Kovászna megye a vártnál sokkal jobban teljesített, a szomszédos Hargita megye volt az egyetlen, mely megelőzte a részvétel terén országos viszonylatban. A cenzus által megcélzott, 2021. december 1-én nyilvántartott lakosok 73,9 százaléka (123 823 személy) élt az önkitöltés lehetőségével, amely arány valamelyest visszaesett a szakasz lezárását követően, mivel elég sok kérdőív érvénytelennek bizonyult (több mint 10 ezer).

Hírdetés

A prefektus szerint a legfőbb gond az, hogy a május végén elkezdődött és július 17-én záruló, számlálóbiztosokkal végzett összeírás a vártnál rosszabbul halad. A statisztikai intézet június 26-i adatai alapján az önkitöltés után fennmaradó 74 022 (az érvénytelenített kérdőívű önkitöltőkkel együtt) személy közül 22 402-t sikerült felkeresniük és összeírniuk a kérdezőbiztosoknak. Ez azt jelenti, hogy az első és második szakasz teljesítményét összesítve Háromszék már csak a hatodik helyen áll országos viszonylatban 62,59 százalékkal. Ráadásul a második szakasz lezárásának határideje egyre közeledik, és előfordulhat, hogy a fennmaradt időben már nagyon keveseket tudnak elérni.

Arról nem lehet tudni egyelőre semmit, hogy meghosszabbítják-e a határidőt, mint történt az önkitöltős szakaszban – tette hozzá a prefektus. Ráduly István arra kéri a megye érintett lakosait, hogy ne zárkózzanak el a kérdezőbiztosok fogadásától. Az önkormányzatoktól pedig azt kéri: oldják meg, hogy a számlálóbiztosok (akik meghatározó része a hivatali alkalmazottak közül került ki) a hivatali órák alatt terepezhessenek és így több személyhez jussanak el.

Amint arról több rendben beszámoltunk, a megyei statisztikai hivatal, a prefektúra korábban többször jelezték, hogy a népszámlálás második szakasza valószínűleg nem lesz túl hatékony, mivel a korábbi cenzusoktól eltérően most sokkal kevesebb kérdezőbiztos áll rendelkezésre. Ezért is biztatták arra az embereket, hogy inkább az önkitöltést válasszák, és ne kockáztassák, hogy kimaradnak az összeírás második szakaszából, mivel a számlálóbiztosok nem jutnak el hozzájuk.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »