Rendőrség: ne jelentsük be a közösségi hálón, hogy nyaralni megyünk!

Rendőrség: ne jelentsük be a közösségi hálón, hogy nyaralni megyünk!

A rendőrség nem ajánlja, hogy bárki is bejelentse a közösségi hálón, hogy épp kirándulni megy, ahogy azt sem, hogy valaki a nyaralás alatt aktuális fényképeket töltsön fel a közösségi oldalára.

Ezzel ugyanis arra hívja fel a lehetséges elkövetők figyelmét, hogy nem tartózkodik otthon.

A TASR hírügynökséget Roman Hájek rendőrségi szóvivő tájékoztatta. Az is gyakori hiba, hogy valaki nyaralás előtt például nem biztosítja be kellően a házát betörés ellen.

„Olyan esetekkel találkozunk, amikor elfelejtik bezárni az ablakot vagy „szellőzőre” nyitva hagyják, esetleg megfeledkeznek például a családi ház pince-, spájz-, vécé- vagy tetőablakáról. A tanács egyszerű: minden ablakot zárjanak be” – figyelmeztetett a rendőrség.

Érdemes olyan benyomást kelteni, mintha valaki tartózkodna a lakhelyünkön. Ehhez rendelkezésre állnak olyan berendezések, amelyek egy bizonyos időre felkapcsolják a lámpát, a rádiót vagy a televíziót.

Hírdetés

További lehetőség, hogy a házunkat rákapcsoljuk a rendőrség központi védelmi rendszerére. A rendőrség azt ajánlja, hogy ne hagyjuk a kulcsot megbeszélt helyeken, mert azt a betörő mindig megtalálja.

„Ha új lakásba költözünk, azonnal cseréljük ki a zárakat. A csengőn és a postaládán csak a vezetéknevünket tüntessük fel többes számban, titulusok nélkül, hogy ne keltsük fel a betörők érdeklődését” – tette hozzá.

A védekezés módja továbbá, hogy nem dicsekszünk a vagyontárgyainkkal és nem tartunk otthon nagyobb összeget.

„Írják le a drága elektronikai eszközök és más vagyontárgyak gyártási számát, hogy a rendőrség lopás esetén könnyebben megtalálja ezek tulajdonosát” – zárták a rendőrök.

(tasr/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »