Putyin olyan "békefeltételeket" szabott, amit biztos nem fogad el senki

Putyin olyan "békefeltételeket" szabott, amit biztos nem fogad el senki

Az állami bekötésű MTI nyilvánvalóan olyan tárgyilagosnak tűnő címmel hozta le a hír rövid kivonatát is, hogy

"Putyin ismertette az orosz békefeltételeket".

Ezáltal azonban csak még nevetségesebbnek hat az a fajta cinikus, demagóg retorika, amelyek szerint a két éve honvédő háborút folytató Ukrajnának szó szerint mindent fel kéne adnia a konfliktusban. Épp ezért ide még inkább szükséges némi hírmagyarázat, ellensúlyozván az ordító orosz valóságtagadást.

Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken az orosz külügyminisztérium vezetőségével tartott megbeszélésen Moszkva békefeltételeit "ismertetve" kijelentette, hogy szerinte

Ukrajnának el nem kötelezett és semleges státuszt kell betöltenie, és végre kell hajtania az ország demilitarizálását és nácitlanítását.

Előbbi értelemszerűen a NATO- és EU-tagság gondolatát is elveti, utóbbi viszont csak politikai lózung, illetve valójában nemzeti önfeladást jelentene.

Hírdetés

A valóságtól elrugaszkodott, reménykedő Putyin szerint minden Oroszország elleni nyugati szankciót fel kell oldani. Emellett

valamilyen úton-módon azt is el óhajtja érni, hogy nemzetközi szerződésekben kell lefektetni, a Krím, Szevasztopol, a donyecki és a luhanszki régió, valamint Zaporizzsja és Herszon megye is Oroszországhoz tartozik.

Magyarán minden területi követelése kapcsán kitart a putyini Oroszország, ráadásul ezzel párhuzamosan, engedmények híján is a nyugati szankciós politika változásában reménykedik.

"Természetesen teljes mértékben biztosítani kell az ukrajnai orosz ajkú polgárok jogait, szabadságát és érdekeit" – hangoztatta egyoldalúan a háborút kirobbantó Putyin, aki láthatóan nem képes semmiféle kompromisszumra.

(Címlapkép: Az újraválasztásáért induló Vlagyimir Putyin orosz elnök moszkvai kampányközpontjában az elnökválasztás utolsó napjának éjszakáján, 2024. március 18-án. MTI/AP/Alekszandr Zemljanyicsenko)


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »