Putyin hajlandó béketárgyalásokat folytatni, ha Kijev kivonja csapatait és lemond a NATO-tagságról

Putyin hajlandó béketárgyalásokat folytatni, ha Kijev kivonja csapatait és lemond a NATO-tagságról

Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken kijelentette, hogy Oroszország tűzszünetet hirdet és megkezdi a béketárgyalásokat, ha Ukrajna felhagy NATO-tagsági ambícióival, és kivonja csapatait abból a négy ukrán régióból, amelyekre Moszkva igényt tart.

„Amint Kijev bejelenti, hogy kész erre, és elkezdi ténylegesen kivonni a csapatokat, és hivatalosan feladja a NATO-csatlakozás tervét, azonnal – szó szerint abban a percben – tűzszünetet rendelünk el és megkezdjük a tárgyalásokat”

– mondta Putyin az orosz diplomatákkal tartott találkozón.

Hírdetés

Szavai szerint kész garantálni az ukrán katonák biztonságos távozását, hogy lehetővé tegye kivonulásukat.

Oroszország 2022 februárjában támadta meg Ukrajnát, és jelenleg területének közel egyötödét foglalta el. Ukrajna azt állítja, hogy a béke csak akkor jöhet létre, ha az orosz erők teljesen kivonulnak területéről, és helyreáll az ország területi integritását.

A hétvégén Svájcban tartják meg az Ukrajna-békekonferenciát. Több mint 90 ország és szervezet erősítette meg részvételét; Oroszországot azonban nem hívták meg. Putyin pénteken kijelentette, hogy a konferencia időpocsékolás, és a Nyugat újabb kísérlete egy oroszellenes koalíció létrehozására.

Teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »