Mi, hol, mikor?

Mi, hol, mikor?

Gombavilágról a múzeumban

A marosvásárhelyi Bélfenyéri Gábor természet- és gombafotós Erdélyi gombavilágom című fotókiállítása mellett Téglás Zoltán okleveles gombaszakértő gombapreparátumait tekinthetik majd meg a természet és gombák iránt érdeklődők. A családoknak szóló programon Bélfenyéri Gábor előadását a felnőtteknek, a természethez kapcsolódó foglalkozást gyerekeknek ajánlják. A program 15.30-ig tart. Az eseményen a meghívott vendégek a fényképek és preparátumok mellett egyéb gombás ismeretterjesztő anyagokat is bemutatnak, zárásként pedig mindezeket a Székely Nemzeti Múzeumnak adományozzák. A belépés ingyenes.

Színház M STUDIO. Ma 21 órától a megyeszékhely főterén a sepsiszentgyörgyi mozgásszínház Fire Flow című produkciója látható. Rendező–koreográfus: Andrei Oțetaru.

Zene RENDHAGYÓ ÉNEKÓRA. Esztelneken a kultúrotthonban pénteken 19 órától István Ildikótól tanulhatnak felső-háromszéki népdalokat az érdeklődők rendhagyó énekórán. Az esemény az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány szervezésében jött létre, a sepsiszentgyörgyi területi iroda programjaként. dzsesszKONCERT. Bartók Béla zeneszerző műveinek jazzfeldolgozásait hozza el Sepsiszentgyörgyre a Sárik Péter Trió. X2 Bartók című új albumát a sepsiszentgyörgyi Liszt Intézet szervezésében mutatja be a Park Hotel és Étterem Di Stefano termében május 12-én, vasárnap este 7 órától. A Sárik Péter Trió tagjai: Sárik Péter (zongora), Fonay Tibor (bőgő), Gálfi Attila (dob). NÓTAKALÁKA. A Gyergyómedencei Magyarnóta Társulat május 19-én 16 és 19 órától a sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Művelődési Házban Piros pünkösd napján imádkoztam érted… címmel tart nótakalákát. Jelentkezni a 0751 223 536-os telefonszámon lehet. LORDS OF THE ORGAN VIII. Rákász Gergely koncertorgonista május 21-én 19 órától Sepsiszentgyörgyön a Gyöngy­virág utcai református templomban Vivaldi, Bach és Gershwin szerzeményeit adja elő. Személyes jegyvásárlás a városi kulturális szervezőirodában (telefon: 0267 312 104, nyitvatartás: hétfőtől szerdáig 8–16 óráig, csütörtökön 8–17 óráig, pénteken: 8–15 óráig. Jegyek online kezelési költség nélkül a rakaszgergely.hu honlapon kaphatók.

Hitvilág HÁZASSÁGSZERVIZ. A vár­templomi egyházközség közösségi termében ma 19 órától sor kerül a májusi hónap Házasságszerviz alkalmára. Mivel gyermekfelügyeletet biztosítanak, kérik a gyerekkel/gyerekekkel érkező házaspárokat, hogy a mai nap folyamán hívják a 0742 413 269-es telefon­számot.

Képernyő ERDŐVIDÉK TÉRSÉGI TELEVÍZIÓ. A mai műsorajánló: 19.30 Bérmálás; 20.36 Anyák napja Köpecen és Vargyason; 21.33 Hagyományos mesterségek – Kádárság, bodnárság. A műsorok visszanézhetők az Erdovidektv YouTube-csatornán.

Mozi A sepsiszentgyörgyi Művész mozi mai műsorán: 16.15-től Kung Fu Panda 4. (magyarul beszélő), 16.30-tól Sárkányőr (románul beszélő), 18 órától Artúr, a király (magyarul beszélő), 18.30-tól A megoldások könyve (román feliratos), 20 órától A majmok bolygója: A birodalom (román feliratos), 20.30-tól Szunnyadó vérebek (magyarul beszélő).

Hírdetés

Újraindul  a kerékpárszállítási szolgáltatás Örömmel tájékoztatják az utasokat, hogy május 14-től, keddtől újra elérhető lesz a kerékpárszállítás a Multi-Trans Rt. sugásfürdői járatain. Keddtől péntekig a 16 órakor induló járatokon, valamint hétvégén és ünnepnapokon a 10 és 16 órakor induló sugásfürdői járatokon is lehetőség lesz bicikliszállításra. A kerékpárszállítás díja 2,5 lej.

Családi futás Kézdivásárhelyen Mert futni bizony jó! Ezt az életérzést szeretné megosztani mindenkivel ma 17 órától a KSE Napok keretén belül a Zöld Nap Egyesület és a kézdivásárhelyi Sportiroda, amelyek az idén is családi futásra hívják a mozogni vágyókat a Sinkovits Stadion udvarára. Benevezhetnek szülők, gyermekek, testvérek, házastársak. Bővebben a zoldnap.info címen.

Erasmus-képzés Hogyan tudnád támogatni az oktatásban, foglalkoztatásban vagy képzésben nem részesülő személyeket (NEETs)? Nem tudod? Nos, ez a máltai képzés ennek a kérdésnek a különböző vetületeit igyekszik körbejárni. A máltai Marsax­lokkban június 6–14. között az Advancing Competencies for Training and Inclusion of NEET’s through Youth Work című képzésre keresünk résztvevőket. A program Erasmus+ forrásból valósul meg. Bővebben a zoldnap.info oldalon.

Magyar szemmel fotópályázat Idén harmadik alkalommal hirdetik meg a Magyar szemmel fotópályázatot, amelynek célja, hogy a Kárpát-medencében és a diaszpórában élő magyarok szemén keresztül mutasson be különböző témákat, élethelyzeteket. Az együttműködés évéhez kapcsolódva az idei pályázat témája:  Kézenfogva. A pályázók három kategóriában tudnak nevezni: Család, Helyi közösségek, Nemzet. A fotópályázaton bárki nevezhet, aki a témának megfelelő pályázatot nyújt be, és betöltötte a 16. életévét. A pályázat összdíjazása közel 2,5 millió forint. A részvételi feltételek és a jelentkezési űrlap a www.kulhonimagyarok.hu/fotopalyazat-magyar-szemmel-3-0 oldalon található meg.

Megjelent A májusi Székelyföld témája: fürdőélet Székelyföldön. A lapszámban olvasható tematikus összeállítás a fürdőkultúra alakulásának folyamatába kíván betekintést nyújtani. Katona Csaba A késedelem ára: az erdélyi fürdők helyzete a századfordulón és a 20. század elején című tanulmánnyal jelentkezik, Jánosi Csaba a székelyföldi kénköves helyekről értekezik, Incze Réka Bányai János geológusra emlékezik, aki az 1950-es években készített átfogó rendszerezést a székelyföldi fürdőkről és mofettákról. Nagy Benedek Az erdélyi fürdőhelyek marketingtevékenységei a 19. században és ma címmel közöl tanulmányt, Horváth Alpártól az Üdülőhelyek és gyógyhelyek a székelyföldi megyék turizmusában című elemzést olvashatjuk, míg Mátyus Enikő: Klaszteresedés a balneológiában – fejlődés és megújulás című értekezését közli. A folyóiratból ezúttal sem marad el a szépirodalmi rovat: Babiczky Tibor, Farkas Wellmann Éva, Kopriva Nikolett és Vasas Tamás versei, valamint Borcsa Imola, Horváth Szekeres István, Káli István és Tamás Kincső prózája olvasható a rovatban. A lapszámot a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum gyűjteményében található, székely fürdőket ábrázoló képeslapok illusztrálják.

Ügyelet Sepsiszentgyörgyön ma 20–6 óráig a Császár Bálint utcai Farmaline I. gyógyszertár teljesít éjszakai szolgálatot (telefon: 0367 412 103). Kézdivásárhelyen ma a Nicolae Bălcescu utcai Salvator (0267 362 961) a szolgálatos. Honlap: colegfarmcovasna.­ro/hu.

Röviden MEGHALLGATÁS. Ráduly István, Kovászna megye prefektusa ma 12 órától meghallgatást tart a baróti polgármesteri hivatalban. Az audienciára a 0267 315 444-es telefonszámon lehet feliratkozni. RENDKÍVÜLI KÖZGYŰLÉS. A Volt Politikai Foglyok Kovászna Megyei Szervezete értesíti tagságát, hogy május 10-én, pénteken 10.15-től évértékelő rendkívüli nagygyűlést tart. Tisztelettel várják az érdekelteket. KIRÁNDULÁS. Az EKE háromszéki osztálya kirándulást szervez a Lempesre (Szászhermány mellett) május 11-én, szombaton. Indulás 8.30-kor a Sugás Áruház elől saját autókkal. Túrahossz 5 km, szintkülönbség 200 m. Lesz lehetőség szalonnasütésre, labdajátékra. Jelentkezni Mester-Nagy Ildikónál (0745 791 109). TEGA. A Tega Rt. régi bútorokat, gumiabroncsokat, elektronikai hulladékokat, régi ruhákat szállít el ma Uzonban, pénteken Uzonban és Uzonfüzesben. Honlap: tega.ro/hu. NYÍLT NAP A KUTYAMENHELYEN. Május 11-én, szombaton 10 és 15 óra között tartják a minden hónapban szokásos nyílt napot a Szépmezői Kutyamenhelyen a Tega és az AMY Gazdátlan Ebek Egyesülete szervezésében. TERMELŐI ÉS VIRÁGVÁSÁR. Sepsiszentgyörgy főterén ezen a hétvégén, május 10–12. között kerül sor a termelői vásárral egybekötött tavaszi virágvásárra az Urban-Locato Kft. szervezésében.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »