Iohannis engedélyezte a volt liberális miniszter elleni bűnvádi eljárás elindítását

Iohannis engedélyezte a volt liberális miniszter elleni bűnvádi eljárás elindítását

Engedélyezte kedden Klaus Iohannis elnök, hogy bűnvádi eljárás induljon a korrupcióval gyanúsított liberális Costel Alexe volt környezetvédelmi miniszter ellen, akit megvesztegetés elfogadásával gyanúsít a korrupcióellenes ügyészség (DNA).
A vádhatóság hétfőn kért engedélyt az elnöktől, hogy eljárás indulhasson a volt tárcavezető ellen. Az elnöki hivatal keddi közleménye szerint Iohannis elküldte az igazságügyi miniszternek a DNA erre vonatkozó kérését és a legfőbb ügyészséget is tájékoztatta. A román média emlékeztetett, hogy ezzel a lépéssel Iohannis lényegében zöld utat adott az eljárás megkezdésének.

A vádhatóság azért kérte az államelnöktől az eljárás engedélyezését, mert volt kormánytagok esetében csak az elnök beleegyezésével indulhat eljárás.

Alexe 2019 novemberétől volt egy évig miniszter a liberális Ludovic Orban volt miniszterelnök kisebbségi kormányában. A 37 éves politikus két mandátum erejéig a Nemzeti Liberális Pát (PNL) törvényhozója volt, szeptember végi önkormányzati választáson a Iași megyei tanács elnökévé választották szintén a liberális párt színeiben.

A vádhatóság szerint a volt tárcavezető egy kohászati üzem igazgatójától kért 22 tonna fémlemezt, amelynek értékét 103 ezer lejre becsültek. Ezért cserébe a miniszter a szóban forgó vállalat számára előnyös eljárásokat ígért. A vádhatóság szerint a miniszter egyik rokona tavaly áprilisban és júliusban, két részletben vette át az árut.

Hírdetés

Costel Alexe meglepettségének adott hangot, közölte, ártatlannak vallja magát, és reményét fejezte ki, hogy az eljárás során bebizonyosodik, nem követett el törvénytelenséget.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »