Horony Ákos lett a kisebbségi kormánybiztos

Horony Ákos lett a kisebbségi kormánybiztos

A szlovák kormány szerdai ülésén döntött a kisebbségi kormánybiztos személyéről, aki a dunaszerdahelyi ügyvéd, Horony Ákos lesz.

Horony Ákos 49 éves Komáromban született, de gyerekkora óta Dunaszerdahelyen él. A brünni Iparművészeti Középiskolában érettségizett, majd ezután a pozsonyi Képzőművészeti Főiskolán festőművész, majd a budapesti Pázmány Péter Katolikus Egyetemen jogász végzettséget szerzett. A magyar és a szlovák nyelv mellett angolul és németül is folyékonyan beszél.

2009-től a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala mellett működő Jogsegélyszolgálat munkájába kapcsolódott be, ahol a kisebbségi és anyanyelv-használati jogok kérdéseivel foglalkozott. Több kiadvány társszerzője és számos hazai és nemzetközi konferencián adott elő. A magyar nyelvhasználat előmozdítása céljából megalkotott „Velemjáró” mobilalkalmazás és honlap, valamint a Lingua Civis társulás ötletgazdája.

Hírdetés

Az új kormánybiztos a ma7 kérdésére elmondta, nagy kihívásnak tartja a kinevezést, s folytatni kívánja azt a munkát, amelyet elődje, Bukovszky László megkezdett.

Elsőként tájékozódnom kell a hivatal munkafolyamataival kapcsolatban. Folytatni akarom azt a munkát, amit az eddigi kormánybiztos végzett, ami a nyelvhasználati jogok biztosítását jelenti, emellett voltak olyan feladatok, amelyeket tovább kell vinni, mint a törvénytervezet vagy az önkormányzatok anyagi támogatásának kérdése. Mindenképp úgy szeretném ellátni a feladatomat, hogy nem csak lenni akarok, hanem tenni is.”

Horony Ákos Forró Krisztiánnal fontos szerepet vállalt a Gyimesi György által sikerre vitt táblatörvény szakmai előkészítésében, most pedig kormánybiztosként dolgozhat a kisebbségi jogok területén.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »