Hogyan bánjunk a gyógyszerekkel? – patikust kérdeztünk

Hogyan bánjunk a gyógyszerekkel? – patikust kérdeztünk

Mennyi ideig tárolható a gyógyszer? Hova tegyem a lejárt szavatosságút? Milyen táplálék-kiegészítőket szedjek? Ilyen és ehhez hasonló kérdések életünk során rengetegszer felmerülnek bennünk. Néhányra megpróbáltunk választ találni Dr. Kása Krisztínánál, a dunaszerdahelyi Egyszarvú gyógyszertár felelős gyógyszerészénél.

Ha nem is túl gyakran, de azért előfordulhat, hogy egy bizonyos idő alatt odahaza felgyűlnek a  gyógyszerek. Ilyenkor mi a teendő?

Az a legpraktikusabb, ha visszavisszük a legközelebbi gyógyszertárba. Minden patika köteles átvenni a gyógyszert. Az utóbbi időben volt egy kis leállás ebben, mivel az állam felbontotta a szerződést az addigi céggel, amelyik elszállította a gyógyszertárakba visszavitt gyógyszereket az égetőbe. A helyzet azóta rendeződött.

A gyógyszert a papírcsomagolás nélkül, csak a blisztereket (leveleket) vagy az üvegeket tudjuk átvenni.

Külön zsákba kerülnek a mi lejárt gyógyszereink és külön zsákba a lakosság által behozott orvosságok.

Milyen időközönként érdemes odahaza átvizsgálni a gyógyszer- és táplálék-kiegészítő-készleteket és kiválogatni azokat, amelyek szavatossági ideje már lejárt?

Évente egyszer ajánlott ezt megtenni, és aminek lejárt a szavatossága, vagy valamilyen ok folytán megmaradt, de már nem használjuk, azt még véletlenül se a szemétbe dobjuk ki, mert veszélyes hulladéknak számít. Vigyük be a patikába, ahol az ott dolgozók gondoskodnak azok elszállításáról. Ha a kukába dobjuk a gyógyszert, annak sok veszélye van, többek között illetéktelen kezekbe, akár gyermekkezekbe kerülhet és abból egészségi probléma lehet. A kidobott gyógyszer bekerülhet az ivóvízbe is.

Szlovákia az egyik legtöbb gyógyszert fogyasztó ország. Az orvos által felírt gyógyszereken kívül sok más egyebet is felhalmozunk. Ezt elkerülendő hogyan állítsunk össze egy praktikus házi patikát? Mi legyen benne?

Fájdalomcsillapító, ami sok esetben egyben lázcsillapító is. Legyen benne száj-, orr- és fülcsepp, fertőtlenítőszer, sebtapasz. Lehet benne széntabletta, probiotikum, és aki gyakran szenved torokfájásban, az tartson otthon száraz és nedves köhögésre egyaránt használható szirupot.

Mindez belefér egy kisebb dobozba, amit mindig olyan helyre rakjunk, ahol a gyermekek nem érik el. A doboz tartalmát időnként fussuk át, ha kell, frissítsük fel. A gyógyszereket hűvös, naptól védett, zárt helyen tartsuk.

Mennyi a gyógyszerek szavatossági ideje? Két év?

Változó, de mindig fel van tüntetve a csomagoláson. Az a mérvadó. Lejárt szavatossági idejű gyógyszert ne vegyünk be, de ha véletlenül mégis egy-két hónapja lejárt orvosságot szedtünk be, akkor attól még semmi bajunk sem lesz.

Mennyire fontos, hogy betartsuk az orvos, a gyógyszerész utasításait vagy a csomagoláson lévő használati utasítást?

Ez a legfontosabb dolog. Pontosan ki van számolva ugyanis, mennyi az a hatóanyag-mennyiség, amit a szervezet elbír – káros hatások nélkül. Nem szabad elfelejtkezni arról, hogy az orvosságok egyrészt gyógyítanak, de egyúttal toxikus anyagok is.

Növekszik-e gyógyszerfogyasztás?

Úgy tapasztaljuk, hogy igen. Ez nagyrészt annak köszönhető, hogy viszonylag hamar diagnosztizálják a betegségeket, sokszor már egészen fiatal korban. Az is tény, hogy a szabadon megvásárolható gyógyszerekből is sokat fogyasztunk, jóval többet, amennyit kellene. Mindig jó lenne először természetes alapanyagú táplálék-kiegészítőkkel, gyógyteákkal kísérletezni. Vannak olyan ártatlannak hitt gyógyszerek, mint a paracetamol-tartalmúak, melyek hosszú távon szedve maradandó károsodást, súlyos esetben akár halált is okozhatnak.

Úgy vettük észre, az emberek azonnali megoldást akarnak a panaszaikra, s emiatt bármilyen gyógyszert bevesznek. A legrosszabb, hogy sokan a google doktortól érkeznek, vagyis az interneten diagnosztizálják magukat és kérik a gyógyszert.

Hírdetés

Előtte azonban fel kell keresni a valódi orvost is. Arra is van eset, hogy a neten rendelt kétes eredetű gyógyszereiket behozzák a patikába, és rákérdeznek, hogy azt be merjék-e venni… Ez nagyon veszélyes dolog, senkinek sem ajánljuk.

Mennyire tudatosak a szülők, ha a gyermekeikről van szó?

Valamivel óvatosabbak a gyógyszer-használatban, de a gyors megoldásokat keresik az ő esetükben is. Sokszor átesnek a ló túlsó oldalára, és mindent is akarnak. Ilyenkor elbeszélgetünk velük arról, hogy nincs értelme a köhögésre ötféle szirupot szedni, abban bízva, valamelyik majdcsak segít, hanem a terápiát célirányosan kell beállítani.

Azt még el kell mondani a pácienseknek, hogy az antibiotikum mire jó és hogy pontosan kell szedni?

Bizony el. Különösen a gyerekes szülők esetében, akik sokszor stresszesen érkeznek az orvostól. Ha túl sok információt kaptak a doktortól, jó azokat még egyszer elmondani, elismételni nekik a patikában. Erre mindig szánunk elegendő időt. Sokan még mindig a vírusfertőzésre is antibiotikumot akarnak felíratni.

Vannak, akik évente háromszor-négyszer is szednek antibiotikumot, ami azt hozza magával, hogy az adott baktériumok fokozatosan rezisztenssé válnak rájuk. Ennek veszélyét kevesen értik meg.

Vannak már olyan patikák, ahol CRP-tesztet végeznek, és abból kiderül, hogy szükség van-e antibiotikumra.

Hogyan segíthetjük idős hozzátartozóinkat, akik gyakran megfeledkeznek a gyógyszer bevételéről, vagy pedig rosszul szedik, abban, hogy orvosságiakat úgy szedjék, ahogy kell?

Nagyon praktikus a gyógyszeradagoló rekesz, amibe akár egy hétre előre is szét lehet osztani a gyógyszereket külön kis rekeszekbe. A hozzátartozók gyakran vásárolnak ilyet és hetente rászánnak néhány percet az orvosságok szétadagolására. A gyógyszert egyébként mindig az előírt mennyiségű vízzel kell bevenni. Vannak olyan pajzsmirigy-gyógyszerek, amelyeket kortynyi vízzel, a legtöbbet azonban nagyobb mennyiséggel ajánlott bevenni. Vannak orvosságok, amelyeket éhgyomorra, vagy evés közben, esetleg evés után kell bevenni. A különleges szedési módokra minden esetben külön figyelmeztetjük a beteget.

Sokan nemcsak a gyógyszert fogyasztanak sokat, de táplálék-kiegészítőt is. Hogy ne essünk túlzásokba?

Csak józan paraszti ész kell hozzá. Hiába veszek be nagy mennyiséget egy-egy vitaminból, a szervezet annak csak egy bizonyos részét képes feldolgozni. Nem érdemes bedőlni a reklámoknak, amelyek sokszor csodaszerként hirdetnek egy-egy készítményt.

A legtöbben csak a gyógyszerre hagyatkoznak, attól várják a csodát, de ők maguk semmit nem tesznek a gyógyulásuk érdekében. Egy köhögésnél segíthet az inhalálás, de ezt sokszor hiába mondjuk, mert a beteg várja a csodapirulát. Pedig ilyen nincs. Patikusként is először mindig a gyógynövény-készítményeket vetjük be, és ha nem segítenek, csak aztán nyúlunk a gyógyszerhez.

Mi történik akkor, ha kiesés van valamilyen gyógyszerből, de a betegnek égetően szüksége van rá?

Mi kis, családi patika vagyunk, állandó pacientúrával, ezért a hozzánk érkezők is türelmesebbek, ha nincs meg azonnal gyógyszer, vagy esetleg csak más helyen tudják beszerezni.

Járásunkban a patikusok szerencsére jól összedolgoznak, a betegek érdekeit tartják szem előtt, ezért életfontosságú gyógyszert, például inzulint minden esetben biztosítunk, vagy mi, vagy a többi patika közül valamelyik, ahová tovább tudjuk küldeni a beteget.

Mi a különbség az eredeti gyógyszerek és az ún. generikumok között?

Az eredeti gyógyszerek esetében a gyógyszergyártó cég évekig teszteli a hatóanyagtartalmat és azt több évre le is védeti, vagyis addig nem gyárthatja más cég. Ám azután, ha már felszabadul a molekula, más gyógyszergyártók is előállíthatják. Mivel a kutatás és tesztelés rész kimarad, jóval olcsóban tudják kínálni, mint az eredeti gyógyszereket. A generikumok 99 százalékban ugyanazt és ugyanannyi hatóanyagot tartalmazzák, mint az eredeti gyógyszer. Ennek ellenére előfordulhat, hogy a generikum nem tesz jót betegnek a benne található segédanyagok mennyisége miatt. A laktózérzékenyeknél például nem mindegy, mennyi laktóz van az adott gyógyszerben.

Nálunk is pedzegetik, hogy esetleg lehetne gyógyszert venni élelmiszerüzletekben, drogériákban vagy benzinkutakon. Jó ötletnek tartja?

Semmiképp nem támogatjuk. Akkor nem is lenne szükség gyógyszertárakra, nem kellene gyógyszerésznek tanulni. A benzinkutas, kötve hiszem, hogy el tudná magyarázni a betegnek, hogy mi lehet egy lázcsillapító mellékhatása, milyen gyakran lehet bevenni belőle.

Mi szívesen átnézzük a beteg gyógyszereit, és bizony az is előfordult már, hogy vízhajtóból többfélét is szedett, anélkül, hogy tudott volna róla. Ha valakinél egy új gyógyszer szedése közben mellékhatások jelentkeznek, keresse fel az orvosát.

Van egy örök dilemma a betegek körében. Vajon melyik gyógyszer szedése mellett ihatok-e alkoholt?

Az orvosság és az ital nem fér meg együtt. Aki gyógyszert szed, ne fogyasszon alkoholt.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »