Bulgáriában elkerülhetetlennek látszik az előrehozott választás

Bulgáriában elkerülhetetlennek látszik az előrehozott választás

Bulgáriában várhatóan júliusban előrehozott választásokat tartanak, miután szombaton az április elején megtartott parlamenti választásokon harmadik helyen befutó Bolgár Szocialista Párt is jelezte, hogy visszautasítják a kormányalakítási megbízást.

A szocialisták úgy nyilatkoztak, lehetetlennek érzik, hogy működőképes többségi kormányt hozzanak létre ilyen szétaprózódott parlamenti erőviszonyok között, és ezért május 5-én – amint megkapják – azonnal visszaadják majd a kormányalakítási megbízást.

Hírdetés

Rumen Radev államfőnek ezek után fel kell majd oszlatnia a parlamentet, átmeneti kormányt kell kijelölnie, és új választásokat kell kiírnia két hónapon belül, várhatóan július 11-re.

Az elnök még egy harmadik jelöltet is megbízhat kormányalakítással, de ennek kudarca után elkerülhetetlenné válik az előrehozott választások kiírása.

A szocialisták közölték, hogy a három új párt nem hajlandó szövetségre lépni velük. „Politikai éretlenségről tettek tanúbizonyságot, nem tudták legyőzni a saját egójukat” – kommentálta a három párt hozzáállását újságírók előtt Kornelia Ninova, a szocialisták vezetője, hozzátéve, hogy ilyen helyzetben lehetetlennek tartják, hogy kormányt tudjanak alakítani.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »