„Bizánci hagyományú keresztények Magyarországon” témában szerveztek konferenciát Bécsben

„Bizánci hagyományú keresztények Magyarországon” témában szerveztek konferenciát Bécsben

Kelet és Nyugat között. Bizánci hagyományú keresztények Magyarországon (Zwischen Ost und West. Christen byzantinischer Tradition in Ungarn) címmel rendeztek nemzetközi konferenciát október 22–23-án a bécsi érseki szemináriumban.

A konferenciát a Bécsi Egyetem Katolikus Teológiai Karának Keleti Keresztény Teológiai és Történeti Tanszéke és a Magyar Tudományos Akadémia támogatásával 2018-ban létrehozott Lendület Kutatócsoport szervezésében, a Pro Oriente Alapítvánnyal együttműködve rendezték meg.

Köszöntőjében Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita és Alfons Kloss, a Pro Oriente Alapítvány elnöke utaltak a rendezvény határokon átívelő jelentőségére, amelyet Arsenios Kardamakis, Ausztria görög ortodox metropolitája üdvözlő szavai is nyomatékosítottak.

A konferencián az egyházak több képviselője is részt vett, többek között Andrej Ćilerdžić, Ausztria és Svájc szerb ortodox püspöke és Yuriy Kolasa, az osztrák keleti keresztény hívők ordinariátusának általános helynöke.

A tanácskozás első napján az egyháztörténet állt az előadások középpontjában. Baán István a magyar királyság területén lévő ortodox egyházak középkori fejlődését vázolta fel.

Molnár Antal a török közigazgatás és a szerb ortodox egyházszervezet 16-17. századi kapcsolatáról beszélt.

Ötvös Csaba a magyar ortodoxia 19. századig tartó történetével foglalkozott.

Véghseő Tamás, a Lendület Kutatócsoport vezetője előadásában a magyarországi görögkatolikus egyház történelmi útját ismertette a 18. század végéig, melynek 21. századig terjedő folytatását Janka György ismertette.

Az első nap estéjén Kocsis Fülöp metropolita bizánci rítusú püspöki liturgiát mutatott be a bécsi Schottenkirchében.

A Szent Liturgián Christoph Schönborn bécsi érsek mondott homíliát.

A szertartáson zenei szolgálattal közreműködtek a Lautitia kóruscsalád tagjai, Nemes József vezetésével.

Október 23-án, a rendezvény második napjának reggelén Parakliszt végeztek a Stephansdomban, Orosz Atanáz miskolci megyéspüspök vezetésével.

Hírdetés

A szertartáshoz kapcsolódóan körmenetet tartottak az eredeti máriapócsi kegyképpel.

A jelenlévők áldásban részesültek az ikonhoz tartozó ereklyével.

A konferencia második napján Földvári Katalin kezdte meg az előadások sorát, aki a máriapócsi kegyhely történetét mutatta be.

Terdik Szilveszter a magyarországi görögkatolikus és ortodox egyház művészetének főbb vonásait ismertette.

Dobos András előadásában a magyar görögkatolikus egyház liturgikus életébe nyújtott bepillantást.

Szabó Péter a görögkatolikus egyház aktuális kánonjogi kérdéseit, míg Orosz Atanáz püspök egyházuk karitatív-szociális tevékenységét mutatta be.

A kétnapos konferencia zárásaként Thomas Mark Németh, a Bécsi Egyetem Katolikus Teológiai Kara Keleti Keresztény Teológiai és Történeti Tanszékének professzora köszönetet mondott minden közreműködőnek.

A konferencia online és jelenléti lehetőséget kínált a találkozásra és eszmecserére, a kutatás és az ökumené előmozdítására.

Az elhangzott előadások írott változatai 2022-ben, a Neue Forschungen zur ostmittel- und südosteuropäischen Geschichte című sorozatban jelennek majd meg.

A szervezők mellett a Zusammenleben alapítvány támogatta a konferenciát. Az előkészületeket és a rendezvény megvalósítását Olha Uhryn egyetemi tanársegéd és a Bécsi Egyetem Katolikus Teológiai Kara Keleti Keresztény Teológiai és Történeti Tanszékének további munkatársai segítették.

További információk a konferenciáról ITT.

Szöveg: Thomas Mark Németh/okk-ktf.univie.ac.at (fordította: Földvári Katalin)

Forrás: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Fotó: Claudia Schneider, David Bratnick, Olha Uhryn, Balogh Katalin, Thomas Mark Németh, Terdik Szilveszter

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »