Béremelés az egészségügyben

Béremelés az egészségügyben

Elfogadta tegnapi ülésén a kormány azt a sürgősségi rendeletet, amellyel júniustól az egészségügyi, a szociális ellátási, a védelmi és rendvédelmi alkalmazottak bizonyos kategóriájának a fizetése a közalkalmazotti bértörvényben 2022-re előirányzott szintre emelkedik – jelentette be tegnap Nicolae Ciucă.

A miniszterelnök kifejtette, ezzel megszűnnek azok az egyenlőtlenségek, amelyeket a 2007/153-as jogszabály hiányos gyakorlatba ültetése okozott. A kormányfő azt is megerősítette, hogy az új közalkalmazotti bértörvény tervezetét ősszel fogadja majd el a parlament és 2024-ben lép hatályba. A munkaügyi minisztérium rendelettervezete szerint a bértörvényben 2022-re előírt szintre emelik a statisztikusok, orvosírnokok, ápolók, beteghordozók és más egészségügyi alkalmazottak, valamint a szociális ellátásban, illetve a védelmi, a rendvédelmi és a nemzetbiztonsági szerveknél dolgozók fizetését. Ezeknek a közalkalmazotti kategóriáknak ugyanis más kategóriákkal ellentétben még nem nőtt meg a fizetése a 2017/153-as bértörvény 2-es számú függelékében szereplő szintre – olvasható az indoklásban.

Hírdetés

Alexandru Rafila egészségügyi miniszter tegnap sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy a következő időszakban az általános sztrájkot kilátásba helyező egészségügyi alkalmazottak követeléseinek több mint fele rendeződik. Elmondta, hogy a kollektív munkaszerződés aláírása, a létszámstop feloldása, a vakációs utalványok biztosítása és a bizonyos egészségügyi alkalmazotti kategóriák béremeléséről szóló sürgősségi rendelet elfogadása a kormány felelős hozzáállását bizonyítja a szakszervezetek kéréseihez.

Arra az újságírói felvetésre, hogy a szakszervezetek kérése szerint az orvosi ügyeletért járó bérpótlékot nem a 2018-as, hanem a jelenlegi fizetés alapján kellene kiszámolni, a miniszter kijelentette: erre csak egy átmeneti megoldást lehetne találni, ezt a méltánytalanságot a jövőre hatályba lépő új közalkalmazotti bértörvény fogja felszámolni. Hozzátette, hogy az átmeneti megoldást az egészségügyi szakszervezetekkel konzultálva fogja kidolgozni a minisztérium.

A sajtótájékoztatón jelen lévő Dan Cărbunaru kormányszóvivő elmondta, hogy a kabinet által elfogadott rendelet hatálya alá eső egészségügyi alkalmazottaknak 2 és 5 százalék közötti arányban emelkedik a fizetése.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »