Az lesz oszloppá, ki szolgálni tud mindhalálig – Szent Atanáz ünnepe a róla elnevezett főiskolán

Az lesz oszloppá, ki szolgálni tud mindhalálig – Szent Atanáz ünnepe a róla elnevezett főiskolán

A nyíregyházi Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola névadóját, Nagy Szent Atanázt minden évben május 2-án ünneplik. A főiskola oktatói, munkatársai és hallgatói idén is ünnepi Szent Liturgiára gyűltek össze a szeminárium kápolnájában. Orosz Atanáz miskolci megyéspüspök mondott homíliát.

„Aki megtartja és tanítja a legkisebb parancsokat is, az nagynak fog hivatni Isten országában” (Mt 5,19) – hangzott el az evangélium zárómondatában. Ehhez kapcsolódóan szentbeszédében Orosz Atanáz miskolci megyéspüspök kiemelte:

Műveltsége lehetővé tette volna, hogy más forrásokra hivatkozzon, de egész életében a kinyilatkoztatott igéket, a Szentírás szavait visszhangozta és élte. Tropárunkban az Isten tanainak terjesztőjeként és az igazi oszlopaként emlegetjük őt. Három oszlopot nevezett meg Szent Pál az apostoli testületben: Jakabot, Kéfást és Jánost – folytatta homíliáját a főpásztor. – Őket tekintették oszlopoknak. Ebbe a nemes társaságba került be az alexandriai főpap, aki maga is tartóoszlopa lett az Egyháznak.

Szent Pál így írt Timóteusnak: „Jól tanuld meg, hogyan kell viselkedni az Isten Egyházában, amely az igazság oszlopa.”

– ezért tisztelte meg már gyászbeszédében is Nazianzi Szent Gergely hittudós ezzel a megnevezéssel.

A Jelenések könyvében a filadelfiai egyházhoz intézi az Úr a biztatást: „Tartsd meg mindazt, amit kaptál, légy erős, és így nyerd el a koronát” (Jel 3,11). Majd hozzáteszi az ígéretet: „Aki győz, azt oszloppá teszem az én templomomban, és ráírom Istenünk nevét, és az én szent városomnak, Jeruzsálemnek a nevét.”

A mai napon Szent Atanáz tanításából az a fontos megállapítása villan föl számunkra, amelyet már legelső művében rögzített, s amely később vitabeszédeiben is élete végéig visszatér: „A halál romba dőlt, mert Jézus Krisztus legyőzte a halált, és ezt bizonyítják azok a hittestvéreink, akik halálmegvető bátorsággal tartanak ki mindvégig.” Régen megsirattuk a holtakat. Ma azonban farkasszemet nézünk a halállal, mert legyőzetett – folytatta Orosz Atanáz püspök. – Ezekben a napokban különösen is biztatást és támaszt ad nekünk az Egyház oszlopának e fontos állítása.

„Aki győz, azt oszloppá teszem az én templomomban” – ígéri Isten, és sokan a jelenlévők közül hivatást is kapnak, kaptak valami hasonlóra. Ötletel az ember, hogy miként lehet majd jó tartóoszlopa az Egyháznak. „Mid van, amit nem kaptál?” – kérdezi az apostol. Esetleg gyors észjárásra vagy egyéb beszédképességre hivatkozunk, amikor a kapott adományokat sorolnánk fel.

Hírdetés

Ez Nagy Szent Atanáz üzenete – mondta a miskolci főpásztor.

A Római Birodalom nagyvárosaiban szokás volt, hogy a birodalom egy főpapja, amikor befejezte a szolgáló ciklusát, egy-egy oszlopot létesíthetett, amelyre felvésték nevét, és a képét is ábrázolták. Amikor Isten egyházában lesz oszlop valaki, nem a saját képét hagyja a közösségre. A mennyei Atyának neve, az Úr Jézus neve van erre az oszlopra vésve, és ez teszi igazi karakterré. A „karakter” szó etimológiája szerint a „kharasszo” az a szőlőkaró volt, amelyet kivéstek.

Mert a Jelenések könyvében Jeruzsálem a mennyből alászálló Isten városa; az a tündöklő, új város, amelyet köszöntünk minden liturgiánkban, és húsvét óta figyelmünk középpontjába kerül. Ennek az új Jeruzsálemnek, a mennyből alászálló Jeruzsálemnek legyenek oszlopai a Szent Atanáz-főiskola tanárai és a növendékek, akik ilyen oszlopfeladatok betöltésére készülnek – hangsúlyozta homíliájában Orosz Atanáz miskolci megyéspüspök.

*

Szent Atanáz ünnepéhez kapcsolódóan ezen a napon hagyományosan egy nemzetközileg is elismert teológus tart előadást a nyíregyházi görögkatolikus hittudományi főiskolán.

Idén a program május 10–11-én oktatói szemináriummal és liturgikus workshoppal folytatódik. A meghívott előadó a Bécsi Egyetemről Claudia Rapp, a bizánci tudományok professzora lesz.

Forrás: Miskolci Egyházmegye

Szöveg: Vándor Ilka Borbála

Fotó: Vándor Ilka Borbála/Szent Atanáz-főiskola Facebook-oldala

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »