Az Európai Parlament volt alelnöke elleni madridi támadás: rálőttek

 A spanyol rendőrség három embert vett őrizetbe kedd hajnalban Alejo Vidal-Quadras, az Európai Parlament volt alelnöke ellen két hete elkövetett madridi támadás miatt.

Hírdetés

A dél-spanyolországi Lanjarón és Fuengirola városban két spanyol nemzetiségű férfit, és egy brit állampolgárságú nőt fogtak el a hatóságok, de a nyomozók szerint egyik sem maga a merénylő, aki rálőtt a 78 éves politikusra.
   
A spanyol Cadena Ser rádióadó úgy értesült, hogy egyikük a támadást megelőző napokban feltűnt a biztonsági kamerák felvételein a helyszín közelében, így feltételezhető, hogy az ő feladata volt a környék megfigyelése.
   
Alejo Vidal-Quadrast otthona közelében, a nyílt utcán lőtte le egy bukósisakot viselő ismeretlen, aki társával motorral menekült el a merényletet követően.
   
Az áldozatot súlyos, de nem életveszélyes állkapocs sérüléssel szállították kórházba, ahol megműtötték. Továbbra is kórházban van, állapota stabil.
   
A központi büntetőbíróság terrorista bűncselekményként vizsgálja az ügyet, tekintettel annak lehetőségére, hogy a gyilkossági kísérlet az iráni rezsimmel kapcsolatban álló szervezettől származhat.
 
Maga Vidal-Quadras tájékoztatta a rendőröket arról, hogy a száműzetésben élő iráni ellenzékkel, az Iráni Ellenállás Nemzeti Tanácsával (NCRI) fennálló kapcsolatai miatt akarhatták meggyilkolni.
   
Vidal-Quadras 1988 és 1996 között volt a katalán tartományi parlament tagja, és öt éven keresztül a konzervatív Néppárt (PP) helyi pártszervezetének vezetője. A kilencvenes évek végén három éven át a szenátusban képviselte a régiót, majd 15 évig az Európai Parlament képviselője és alelnöke volt. 2014-ben három hónapig a jobboldali Vox párt elnöki posztját töltötte be.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »