Aki ezt az egypárti fideszes túlhatalmat kiszolgálja, az nem hibát követ el, hanem bűnt

Van abban valami abszurd, amikor Stumpf István korábbi fideszes kancelláriaminiszter, jelenleg az egyetemi modellváltásért felelős kormánybiztos a kiegyensúlyozott, felelős értelmiségi szerepét próbálja előadni a Telexnek adott interjújában, ahol „konzervatív eszmetársainak” királyi többesével takarózva, eltartott kisujjal kijelenti, hogy van számos pont a kormányzás kapcsán, amihez kritikával viszonyul

– írja Brenner Koloman, az Országgyűlés jobbikos alelnöke Facebook-posztjában a Telexen megjelent Stump István kormánybiztossal készített interjú kapcsán, melyben a felsőoktatási modellváltásról esett szó.

Hozzáteszi, természetesen sem Stumpf István értelmiségi kvalitásait, sem konzervatív értékrendszerét nem vitatja. Éppen ezért tartja döbbenetesnek és mélységesen lekezelőnek, amikor azt sugallja, hogy „konzervatív eszmetársak” kizárólag a Fidesz oldalán állhatnak. Pártja szerint a tudás és az egyetemek szabadsága kell ahhoz, hogy a magyar polgárok megkaphassák azt a jólétet, amelyet 30 éve a rendszerváltoztatás óta ígértek nekik!

Brenner kiemeli amikor Stumpf arról beszél, hogy a modellváltások során a kuratóriumok összetételével és jogköreivel kapcsolatos aggályok kiküszöbölése érdekében ő majd mindent megtesz, elfeledkezik valamiről: valódi, mérsékelt konzervatív eszmetársaként ugyanis tökéletesen tisztában kellene lennie azzal, hogy amikor a modellváltások kapcsán az egyetemi autonómia csorbításáról beszélt, sosem kérdőjelezte meg, hogy az alapítványi modell előnyös lehet, viszont minden egyes esetben benyújtotta azt a módosító javaslatát, melynek értelmében az egyetemi polgárok által választott akadémiai vezetők „ex officio” – vagyis hivataluknál fogva kerüljenek be a kuratóriumokba.

Ha a Fideszben lenne még bármi abból a nagyvonalú, mérsékelt konzervatív eszméből, amire Stumpf István hivatkozik, akkor elfogadták volna a javaslatomat. A Fidesz azonban nem tárgyal, nem érvel, nem fogad el egyetlen ellenzéki javaslatot sem, a kuratóriumok összetétele és eddigi tevékenysége pedig minden előzetes aggályunkat igazolta.

Hírdetés

A jobbikos politikus hangsúlyozza, a Fidesz nem polgári és nem is konzervatív, hacsak nem a karrierje konzerválását akarja biztosítani, úgy, ahogy azt vezetői még KISZ-titkárként és MSZMP-káderként megtanulták. Felelős, konzervatív értelmiségi ebben nem vesz részt – teszi hozzá.

Az írástudó felelőssége pedig kiemelkedő, aki ezt az egypárti fideszes túlhatalmat kiszolgálja és legitimálja, az nem hibát követ el, hanem bűnt.

 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »