A vatikáni sportolók is részt vettek a skóciai Glasgow-ban rendezett kerékpáros világbajnokságon

A vatikáni sportolók is részt vettek a skóciai Glasgow-ban rendezett kerékpáros világbajnokságon

Végéhez közeledik a skóciai Glasgow-ban a kerékpáros világbajnokság. A vatikáni csapat – a „Vatican Cycling”, amelyet az Athletica Vaticana részeként 2021 szeptembere óta ismer el a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség – is részt vett a versenyen és különböző kezdeményezéseket is indított. Rien Schuurhuis augusztus 6-án, vasárnap részt vett az elit mezőny versenyén, az egyik legfontosabb futamon.

A vatikáni csapat a 160 kilométeres Gran Fondóban is versenyzett Rino Alberto Bellapadronával és Marcus Bergmannal, Ausztria szentszéki nagykövetével.

„Nem csak biciklizni megyünk a világbajnokságra, hanem a szolidaritás terén is eddzük magunkat” – nyilatkozták az Athletica Vaticana kerékpárosai. Majdnem egy éve, 2022. szeptember 25-én a nemzetközi sporttörténelemben először vett részt hivatalosan egy világbajnokságon a Vatikán városállamot képviselő sportoló. A helyszín akkor az ausztráliai Wollongongban rendezett országúti kerékpáros világbajnokság volt, a sportoló pedig Rien Schuurhuis, Ausztrália szentszéki nagykövetének, Chiara Porrónak férje volt.

Hírdetés

A delegáció tanúságot tett a kerékpározás történetének részét képező hiteles értékekről, különös tekintettel a legsebezhetőbb emberekre és a társadalmi felzárkózásra irányuló kezdeményezésekre. Az ausztrál Rien Schurrhuis többek között megemlítette, hogy a biciklit, amellyel a világbajnokságon kerékpározott, és amelyet a Pinarello cég adományozott, „elárverezik, és a bevételt teljes egészében a vatikáni Szent Márta gyermekorvosi rendelőnek ajánlják fel, amely ötszáz szegény, kisgyermekes családot segít”. A szegénységben élő kisgyerekek egy része, akik szüleikkel együtt vándoroltak be Olaszországba, a Vatikánban tanultak meg pedálozni. Július 8-án, a vatikáni VI. Pál terem előtt az Athletica Vaticana, a vatikáni sportegyesület tagjai először ültették őket kerékpárra. A vatikáni sportolók a glasgow-i egyházmegye szervezésében legkiszolgáltatottabb helyzetben lévőkkel is találkoztak, hogy közvetlen tanúságot tegyenek Ferenc pápa testvéri és befogadó sportról alkotott szemléletéről.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »