Lévai Fotográfiai Napok tizenhetedszer a fotóművészet szolgálatában

Lévai Fotográfiai Napok tizenhetedszer a fotóművészet szolgálatában

Öt top kiállítás, négy tárlat és három kültéri fotókiállítás mellett workshopokkal és előadásokkal is készültek a tizenhetedik alkalommal megrendezett Lévai Fotográfiai Napok keretében. A nemzetközi fotográfiai fesztiválon profi és amatőr fotósok is bemutatkoznak. A május 17-ei hivatalos megnyitón öt tárlatot mutattak be.

Mint a megnyitón Alžbeta Sádovská, a  főszervező Lévai Regionális Művelődési Központ igazgatója megjegyezte: a nagy múltra visszatekintő fesztivál a fotóművészet nemzetközi ünnepe.

A hagyományt folytatva idén is láthatóak a szlovák mellett magyar, lengyel, cseh valamint angol fotóművész munkái a lévai zsinagógában, valamint a Barsi Múzeum kiállítótermeiben.

Ján Krtík, Léva város polgármestere rövid köszöntőjében kifejtette: a fotográfiák az adott pillanatot, érzelmeket, mozzanatokat örökítenek meg. Mint mondta: a nemzetközi fesztivál által ismertté lesz a város a fotóművészet berkeiben, hozzájárul a város hírnevének öregbítéséhez.

Vladimír Židlický cseh fotóművész munkái a zsinagógában kaptak helyet. A Vízió című tárlatának nagyméretű vásznakra nyomtatott képei igen különleges világot mutatnak be.

A szlovák Lenka Lindák Lukačovičová Lonely Planet elnevezésű kiállítása a lévai várban, a Nécsey Galériában láthatóak. Dokumentumfotóin a számára kedves természet képei köszönnek vissza.

A lengyel Krysztof Szlapa alkotásait a Kapitány házában lévő kiállítóteremben rendezték be. A női test művészi megközelítése látható a kiállított fotográfiákon.

A magyar Krász Kíra fotóinstallációin részben a korunk környezettudatossága is visszaköszön. A legtöbb bemutatott fotográfiát ugyanis szakirodalmi könyvek lapjaira nyomtatta ki.

Hírdetés

Mint a Felvidék.ma kérdésére elmondta: öt évvel ezelőtt kezdte el a projektet, ennek egyes alkotásait hozta el Lévára. A lapok által a fotók önmaguk határát túllépve terjeszkednek tovább. A könyvlapok tartalma helyett az esztétikai mivoltukra összpontosít – magyarázta portálunknak. „Az alkotásoknak jelentése is van, a meglévő tudás értékét átveszi a tapasztalat, újjáéled a tudásunk” – fogalmazott.

A fiatal művész első alkalommal állít ki Szlovákiában. S egyszerre két installációval is, hiszen párjával George Roast fotóművésszel közös projektje is bemutatkozik a fotógráfiai napokon. A kovid időszakában költöztek át Magyarországra, ennek aspektusai, közös élményeik és benyomásaik jelennek meg a kollázsokon.

Az öt top kiállítás mellett további négy tárlat is nyílik a hétvégén. Az ipolysági Menora Saag Centrum Artis kiállítóterében az ipolyfödémesi születésű Molnár Levente műalkotásai láthatóak. A kiállításról külön beszámolunk a portálunkon.

A lévai Dituria bevásárlóközpont aulájában a Gyetvai Fotólub tagjai mutatkoznak be. Juraj Kevin Chudý munkái egy lévai kávézóban láthatóak, Katarína Cabala fotói pedig a Lévai Regionális Központ épületében kaptak helyet.

Mára már hagyománnyá vált, hogy a köztereken is kiállítanak.

Így az emberek közé viszik a fotóművészetet.

Kísérőprogramként nemzetközi szakmai napot, workshopot, előadást, filmvetítést szerveznek a 17. Lévai Fotográfiai Napok keretén belül. A teljes fesztivál programjai mintegy két hónapon át tartanak május elejétől június végéig.

A 2023-as esztendő fesztiváljának beszámolója ITT érhető el, a 2022-es év fesztiváljáról ITT olvashatnak, a 2021-es év fesztiváljáról ITT írtunk, a 2019-es eseményről pedig ITT érhetők el további részletek.

A Lévai Regionális Művelődési Központ a partnerszervezeteivel igazán értékes programsorozatot állított össze. A művelődési központ többek között együttműködött a FotoGravity Polgári Társulással, a Lengyel Kulturális Intézettel, a Liszt Intézet Pozsonnyal, illetve a Nyitra Megyei Önkormányzat, a Szlovák Művészeti Alap és Léva városa is támogatta a fesztivál megvalósulását.

(Pásztor Péter/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »