Kaliňák: A kölcsönös tisztelet helyreállításához nem hamis politikai korrektségen keresztül vezet az út

Kaliňák: A kölcsönös tisztelet helyreállításához nem hamis politikai korrektségen keresztül vezet az út

Robert Kaliňák, a Smer második embere egyértelmű üzenetet küldött a progresszív-liberális ellenzéknek. Mint ismeretes, két nappal a Robert Fico (Smer) kormányfő elleni merényletet követően az ellenzék azt javasolta, hogy átmenetileg hagyjanak fel a felek egymás politikai támadásával a folyamatban lévő kampány ellenére. Elég világosan látszott, hogy a javaslat a progresszív oldalnak kedvez, és kezdetben úgy tűnt, hogy a kormányoldal hajlik rá, hogy alkut kössön az ellenzékkel.

Annak ellenére, hogy a tapasztalat azt mutatja, az ellenzék a hasonló tragédiák esetében gondolkodás nélkül használta fel a helyzetet saját politikai céljaira. 2022-ben a pozsonyi melegbárnál lelőtt két meleg férfi kapcsán a Progresívne Slovensko politikusai például az Európai Parlamentben a kedélyek lenyugtatása helyett – amit most a PS és a többi ellenzéki párt nagy erőkkel szorgalmaz – határozatban ítéltette el a gyilkosságokért a nem liberális politikai szereplőket és általában a keresztény egyházakat.

A mostani megbékélést hirdető ellenzéki retorikának így nem sok hitele van, és a jelek szerint ezt ismerték fel a Smerben is.

Robert Kaliňák pénteken facebookos videóbejegyzésében egyértelműen jelezte hogy nem beszélni a miniszterelnök gyilkosságának előzményeiről nem elég, és „őszinte bocsánatkérést” vár el:

„A [2023-as] parlamenti választások óta nem került a három legfőbb közjogi méltóság találkozójára (kormányfő, államfő, házelnök – a szerk.), ezért értjük a parlamenti pártok kerekasztalának összehívásának szándékát. Jelenleg azonban a Smer pártelnöke, Robert Fico kórházban van.”

mondta a videóban, majd így folytatta:

Hírdetés

„Kétségtelen, hogy társadalmunknak megbékélésre és kölcsönös tiszteletre van szüksége, de ide nem hamis politikai korrektségen keresztül vezet az út”

emelte ki.

„Amíg érdemben nem foglalkozunk a politikusok és egyes médiumok és újságírók retorikájával, amelyet évekig építettek azzal, hogy Robert Ficot bűnözőnek, maffiózónak, gyilkosnak, diktátornak, Putyin szolgájának és gonosznak bélyegezték nap mint nap, és hogy ezért ők minden megtesznek, hogy Robert Fico ne kormányozhasson, addig nem léphetünk tovább. Az önreflexió az egyetlen út előre – egy őszinte bocsánatkérés, mert ezek a hazugságok a fő okai annak, hogy Robert Fico ma az életéért küzd”

mondta Kaliňák.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »