Hendi Ilma-emlékest – „És megmutatom teljes erőtöket”

Hendi Ilma-emlékest – „És megmutatom teljes erőtöket”

A lévai Reviczky Társulás Irodalmi Szakosztálya 2024. május 14-ére szervezte meg a Hendi Ilma-irodalmi emlékestet. Az „És megmutatom teljes erőtöket” című rendezvénynek a lévai Reviczky Ház adott otthont.

Az előadó, akivel Hajtman Béla beszélgetett, az Idahegyi Kiadó vezetője, Vécsei J. Zsolt szobrászművész volt. A rendezvény során bemutatta a mély lélekkel rendelkező Hendi Ilma életpályáját, aki nem egyszerű költő volt, az íráshoz való érzékét ugyanis fentről kapta.

Hírdetés

33 éves korában megjelent neki Krisztus, megfogta a vállát, s az ezt követő jelenéstől jöttek a versek. Ez azzal is járt, hogy teljesen megváltozott a személyisége. Bohém életvitele radikális változáson esett át. Volt, amikor maga sem értette, hogy mit is ír, úgy vallotta, hogy a versek az égből jönnek. Sosem dicsekedett azzal, hogy kiválasztott lenne, csak élt. Arra törekedett, hogy tanuljon és a szerzett tudást továbbadja. Fontos volt számára átérezni mások gondját, baját, segíteni azokon, akikről mások már rég lemondtak. Nagyon nyitott személyiség volt”

– idézte fel beszámolójában az emlékesten elhangzottakat a Reviczky Társulás titkára, Ševeček Judit.

Hendi Ilma költői nagyságát a szellem világából való inspiráció adta. Ezt a hétköznapokba is átvitte, de legfőképpen a verseiben és műfordításaiban mutatkozott meg igazán. Élete legdöntőbb fordulatát a Krisztus-központú Rudolf Steiner-i szellemtudomány adta. Hendi Ilma versei a békéről szólnak, de írt a bolygókról is. Hat verse a férjéhez, Hendi Péterhez íródott. Verseinek nincs konkrét témája, de minden sora a szellemvilág üzenetét hordozza. Versei mindenkihez szólnak, azokhoz, akik hajlandóak erőfeszítést tenni, tanulni. Művei kulcsszavai a tisztaság, a komolyság, a szentség. Megérintik az olvasót és megváltoztatják az életét. Azt vallotta, hogy minél többet adunk, annál többet kapunk vissza. Fontos mások tájékoztatása, de sosem szabad ráerőltetnünk másokra a saját látásmódunkat.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »