A művész örökös útkeresésben – Habda László kiállítása Magyarország Beregszászi Konzulátusán

Az elkötelezett művész pályája az örökös útkeresés. Az érzelmek, a tudatalatti feltárása számunkra az egyik legizgalmasabb feladat, hangsúlyozta Habda László festőművész azon a tárlatmegnyitón, amelyre április 14-én Magyarország Beregszászi Konzulátusa Munkácsy Mihály kiállítótermében került sor.

Ma még meglepően hangzik, ám meggyőződésem szerint mindinkább nyilvánvalóvá lesz, hogy a modern nonfiguratív művészet ugyanúgy realista, mint amit a korábbi évszázadok nagyjai műveltek. 

Az online térben megtekinthető kiállítás megnyitóján Beke Mihály András első beosztott konzul köszöntötte a kevés számú jelenlevőt, azt hangsúlyozva, hogy a koronavírus-járvány megfékezésére hozott intézkedések szigorú betartása mellett a külképviselet munkatársai továbbra is fontosnak tartják

a kortárs kárpátaljai festőművészet, a megyében működő alkotók művészeti törekvéseinek a bemutatását.

Ezúttal egy olyan igazi huszonegyedik századi festő kiállításának a megnyitójára került sor, amely egyszerre táplálkozik a kárpátaljai tradíciókból, és merít a nemzetközi kortárs képzőművészeti tendenciákból. Vásznait a látványhű festészettel szakító absztrakt felfogás merész asszociációk és dekoratív színek jellemzik, hangsúlyozta a diplomata. 

Szilágyi Mátyás beregszászi főkonzul megnyitó beszédében kiemelte: Habda László idejekorán felismerte annak lehetőségét, hogy a legújabb absztrakt nonfigurális, konceptuális művészetet a kárpátaljai festészeti tradíciókkal vegyítve olyan egyéni hangvételt, stílust lehet kialakítani, amely egyaránt megfelel a legkorszerűbb nemzetközi és a helyi kárpátaljai törekvéseknek. Műveiben ugyan kimutatható a kárpátaljai festészeti tradíció, ám ez nem feltétlen a hagyományok szolgai követését jelenti. Művészetét ily módon a folyamatos kísérletezés jellemzi, amellyel új utat kíván nyitni az ismeretlen, az eddig még nem látottak felé. Képeivel új világot, kozmoszt teremt. Művészetének fontos momentumai a jelek.

Hírdetés

Ezek több tőről fakadnak: legyenek azok a gyermekrajzok naivitását mutató stilizált jelek, epikus időtlen szimbólumok, vagy az esetlegesen a város falára karcolt ábrák fogalmi szintre emelése. 

Erfán Ferenc, az Ungvári Boksay Múzeum igazgatója a pályatárs méltatásában arról szólt, hogy Habda László mindegyik vászna olyan mély érzelmeket közvetít, amelynek hatása alól nem tudja kivonni magát a képeket szemlélő. Így van ez még akkor is, ha a néző számára nem teljesen világos a festmények üzenete. Elismerjük, hogy nem mindig könnyű ennek az üzenetnek a megfejtése, ám valószínűleg ettől olyan

izgalmas az egész. Habda László művei újszerűségükkel meghökkentik az efféle látványhoz nem szokott hazai nézőt, s egyúttal gondolkodásra is kényszerítik a művészet mibenlétét, célját, fejlődési irányait illetően. Ennél többet nem is kívánhatunk egy elkötelezett alkotótól. 

A művész pályáját az örökös útkeresés jellemzi, hangsúlyozta Habda László.

Aki örök hálát ad a sorsnak azért, hogy Budapesttől Bécsen és Rómán át Párizsig és Madridig az ottani galériákban láthatta, hogy mik jellemzik a kortárs művészeti törekvéseket. Útkeresés és folytonos megújulás – ez jellemzi leginkább a XXI. század művészetét, ez a törekvés hatja át majd a további századokét is, vallja meggyőződéssel Habda László. 

Kovács Elemér


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »