A menopauza így hat a mellekre

A menopauza így hat a mellekre

A változókor – nevéhez híven – számos változást idéz elő a női szervezetben, és a mellek sem jelentenek kivételt. Megnéztük, hogy a menopauza során milyen változásokat tapasztalhatunk.

Menstruáció előtt a mellekben folyadék gyűlik fel, amelytől megduzzadnak és érzékenyebbek lesznek – az ilyesmire hajlamosaknál akár fájdalmas mértékben is. A perimenopauza időszakában a testben zajló hormonális változások miatt a ciklus rendszertelenné válik, így a mellérzékenység korábban szokatlannak számító időpontokban is jelentkezhet. Ilyenkor a legjobb, ha rászánjuk az időt, hogy megtaláljuk a lehető legkényelmesebb melltartót, ha pedig a fájdalmat túl erősnek érezzük, forduljunk orvoshoz, hogy megtalálhassa számunkra a megfelelő kezelést. Segíthet, ha kevesebb koffeint fogyasztunk, és meleg borogatást teszünk a mellekre – írja a Házipatika.com.

Hírdetés

A klimaxhoz közeledve az ösztrogénszint nagy mértékben lecsökken, a tejtermelő mirigyek leállnak, a szövetek pedig zsugorodnak. Emiatt a mellek zsírállománya megnő, megváltozhat a méretük, kevésbé lesznek feszesek, és meg is ereszkedhetnek. Bár a mellek megereszkedése nem visszafordítható, sokat segíthetnek olyan rendszeres, súlyzós edzések, amelyek kifejezetten a mell alatti és körüli izmokat célozzák. Klimax után a mellméret akár egy egész számot is nőhet – leggyakrabban azok a nők tapasztalnak ilyesmit, akik meg is híznak ebben az időszakban.

Számos oka lehet annak, ha mellünkben csomókat találunk. Különösen a perimenopauza időszakában és a klimax után sokaknál a csomók egyszerűen eltűnnek, felszívódnak. Mindenesetre ilyen esetekben mindenképpen forduljunk szakemberhez.

Menjünk a panasszal orvoshoz…


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »