Változatos hétvégi programok a Bodrogközben

Tartalmas programok várták a Bodrogközben az érdeklődőket az elmúlt hétvégén. Volt Benedek Elek-emlékest, Libagaliba és Tökfesztivál, valamint a közeli Sátoraljaújhelyben Zsólyomkai Nyitott Pincenapok zajlottak, ahová szintén sok bodrogközi látogat el évről évre.

A programok sorát október 17-én csütörtökön  Királyhelmecen a Bodrogközi Magyar Közösség Házában megtartott Benedek Elek-emlékest nyitotta. A  Rákóczi Baráti Köre – Királyhelmec és Vidéke Társulás szervezésében, „Édes hazám mit vétettem?” címmel megvalósult rendezvény keretében Kóka Rozália Magyar Örökség-díjas mesemondó műsorát láthatta  a közönség.

A vajdasági származású mesemondó nevéhez számos egyéb tevékenység is fűződik: népdal- és népmesegyűjtő, népdalénekes, néprajzkutató, újságíró, író, a népművészet mestere. Hitvallása szerint:

Előadása révén ezt a „mesés boldogságot” igyekezett átadni Kóka Rozália a bodrogközieknek is.

A Királyhelmeci Művelődési Esték programsorozat keretében megtartott  rendezvényen fellépett az alig egy éve működő, de egyre ismertebb és sikeresebb Helmeczy Színpadreccsentők néptánccsoport, amely a királyhelmeci Helmeczy Mihály Alapiskola mellett működik  Balázs Lilla Petőfi-ösztöndíjas, és lelkes pedagógusok segítő munkájának köszönhetően.

Szombaton a nagytárkányi Márton-napi Libagaliba fesztivál és hazai termékek vására várta a bodrogközieket és a távolabbról érkezőket. Nagy hírnévnek örvend a kilencedik alkalommal megrendezett program, a libából készült ételek kóstolója és vásári forgatag, amelyet egész nap kultúrműsor színesít. A rendezvényt a Bodrogközi és Ung-vidéki Közművelődési Intézet, Kassa Megyei Önkormányzat Kulturális Intézménye és Nagytárkány község szervezte az idén is. A rendezvény fővédnöke Rastislav Trnka, Kassa megye önkormányzatának elnöke volt.

Hírdetés

Madarász Máté színművész közreműködésével.

A köszöntők elhangzása után kezdetét vette az estébe nyúló szórakozás, ételkóstolás, a színpadon pedig zenés, táncos műsorok váltották egymást. A bodrogközi és Ung-vidéki szervezetek által libából készített ételek versenyén Kaldeneker György mesterszakács látta el a zsűri elnökének szerepét.

Sztárvendégként a kassai Thália Színház művészei is jelen voltak, Bocsárszky Attila vezetésével. A vásárosok, kézművesek termékein túl  volt gombabemutató, könyvbörze és hagyományos könyvnyomtatás, szilvalekvárfőzés, újbor- és pálinkakóstoló, táncház, népi játékok, és faragott szobrokkal is táncra lehetett perdülni.

Liba pedig igazán volt mindenféle változatban: élve, fagyasztva,  sülve, főve, mézeskalács formájában, mesébe szőve, gyermekjátékként és textilből készült változatban is. A szép őszi időben az idén is több mint ezren látogattak el a rendezvényre.

Aki pedig a libás ételek fogyasztását követően megszomjazott, ellátogathatott a közeli SátoraljaújhelyreZsólyomkai Nyitott Pincék Napjára, ahol a borkóstoláson túl zenei programok is várták a  közönséget. A rendezvény népszerű a felvidékiek körében is, hiszen évről évre megtapasztalják a pincetulajdonosok és a szervezők kedves fogadtatását.

Vasárnap délután Bodrogszerdahelyen a Szent Lukács Szabadidőközpont és a helyi Kultúrközpont szervezett Tökfesztivált a görögkatolikus templom udvarán. Nem első alkalom volt ez, a környékbeliek már jól ismerik a rendezvény kedves, családias hangulatát, hiszen tizenötödik alkalommal került megrendezésre a tartalmas program.

Az idő is kedvezett az udvaron zajló tökfaragásnak és a jó hangulatú együttlétnek. A résztvevők töklámpást készítettek, valamint őszi termésekből különféle díszeket, köztük levélrózsát, gesztenyefigurákat. Az idén sem maradt el a megszokott érdeklődés, szülők, gyerekek, nagyszülők együtt alkottak a rendezvényen, és ami a legfontosabb: mindenki jól érezte magát. Aki ellátogatott, vagy a jövőben ellátogat erre az őszi rendezvényre, biztosan nem bánja meg.


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »