Vadvirágok Dunaszerdahelyen – KÉPEKKEL

Vadvirágok Dunaszerdahelyen – KÉPEKKEL

2013. június 9-én, pénteken este a dunaszerdahelyi Kortárs Magyar Galériában nyitották meg Szakáll Kolčák Noémi Vadvirágok című tárlatát, amelyen a művésznő olajfestményeit, akvarelljeit és gouache képeit illetve festett tányérjait állították ki.

A megnyitót egy zenei blokk foglalta keretbe, melynek során Erik Rothenstein (szaxofonon) és Miloš Biháry (zongorán) játszottak Bartók-műveket, többek között a Román népi táncokat is.

A megjelenteket Iván Péter, a Kortárs Magyar Galéria igazgatója köszöntötte. Puha György, Dunaszerdahely alpolgármestere hangsúlyozta, hogy az olyan egyéniségek a garanciái a város művészeti és kulturális jövőjének, mint a most kiállító fiatal művésznő.

Amint láthatjuk az itt kiállított alkotásokból, Noémi továbbra is hisz a minőség és a szorgalom erejében, ezért fontos, hogy bemutassuk a nagyközönségnek azokat az alkotókat, akiket bizonyos képességeik kiemelnek társaik közül, és ezért fontos, hogy támogassuk fiatal művészeinket is”,

– szögezte le az alpolgármester.

Szakáll Kolčák Noémi munkásságát a kiállítás kurátora, Varga-Amár László festőművész, a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete képzőművészeti tagozatának elnöke méltatta. Kifejtette, hogy ma a hipertechnika és – sajnos – a háború árnyékában nem egyszerű és anyagilag nem megtérülő foglalkozás művésznek lenni.

A művész egy érzékeny lokátor, aki felfogja a társadalom rezgéseit és közvetíti azokat a néző, a befogadó felé. Oskar Kokoschka emlékirataiban írta, hogy London bombázásakor virágokat festett. A jó műalkotás egy megérlelt gondolat utáni hosszú munka eredménye. Másként fogalmazva, a művész megálmodik egy képet és gondolkodik, hogy mik lehetnek a hibái. Ha túl sok a hiba, el sem kell kezdeni a munkát. A festmény festődik magától, a művész csak azért van ott, hogy tudja, mikor kell aláírni a képet”,

Hírdetés

– mondta Varga-Amár László, aki szerint más művészek viszont mást mondanak az alkotás folyamatáról és magáról a művészetről, azonban az alkotás vágya és a mű fennmaradása mindenki esetében fontos. Horatius például azt mondta, hogy „az ércnél is maradandóbb emlékművet alkottam magamnak”.

A kiállítás kurátora jól ismeri az alkotó szüleit, mondhatni barátságban vannak. Elmondása szerint emiatt is, de a hely varázsa miatt is örömmel vette a felkérést, félig-meddig már a város lokálpatriótájaként, hogy megnyissa Szakáll Kolčák Noémi kiállítását.

A maga akadémiáját mindenki kijárta, ezt Noémi is megtette, méghozzá magas szinten. Édesanyja is festőművész, így művészcsaládban nőtt fel. Vadvirágai a természetben és a képzeletbeli kertjében tündérekként nőnek. Foglalkoztatják a mítoszok, etnológiai, antropológiai vonatkozások és Francia Polinézia. A nőistennők gyakran jelennek meg a képein, és nagy hatással van rá a Kárpát-medence történelmi múltja. Noémi sajátos képi világa a szürrealisztikus látomás. Hatásosan egészítik ki egymást a meleg sárgák, a lágy barnák és a finom kék színek. Tányérjai Picasso hasonló alkotásaira emlékeztetnek. Fontos számomra, hogy sokféle anyagot használ a kifejezéshez: olaj, akril, kerámia, textil”,

– foglalta össze a művész életútját és alkotói technikáit néhány mondatban Varga-Amár László, aki felhívta a közönség figyelmét Noémi bizarr színvilágára, de arra is, hogy ezeket a színeket mégis nagyon finoman, jó ízléssel keveri, kombinálja. Munkái „mögött” érzi a maximális szakmai felkészültséget és a technikai tudást.

A művésznő mindenkinek megköszönte, aki ellátogatott a kiállításra, ugyanis nagyon fontosnak és megtisztelőnek tartja, hogy ennyien tiszteletüket tették a rendezvényen. Külön megköszönte a szervezőknek, hogy létrejöhetett ez a tárlat.

Szakáll Kolčák Noémi 1976-ban született Pozsonyban és 1994-ben érettségizett a pozsonyi Jozef Vydra Iparművészeti Középiskolában. 1994 és 2000 között a Pozsonyi Képzőművészeti Egyetem ruha- és formatervezés szakára járt, 1997-ben a téli szemesztert látogatta a budapesti Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen. 2002-től Bohumil Bača iparművészeti középiskolájában tanított, később ruhatervezés szakvezető lett.

Az alkotónak 2015-ben és 2016-ban két egyéni kiállítása volt Prágában, 2016-ban és 2017-ben Monacóban, 2019-ben Strassbourgban és a pozsonyi várban. 2015-ben csoportos kiállításokon szerepelt Washingtonban a szlovák nagykövetségen, 2016-ban New Yorkban, 2019-ben Pozsonyban. Édesanyjával, Szakáll Máriával, Almási Róberttel és Lipcsey Györggyel az Európai Parlamentben is nyílt kiállítása.

Szakáll Kolčák Noémi Vadvirágok című tárlata az egész nyár folyamán látogatható a Vermes-villában.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »