Buda húzta a rövidebbet – félelmetes videók a vihar pusztításáról

Buda húzta a rövidebbet – félelmetes videók a vihar pusztításáról

Csütörtök délután és este komoly viharok csaptak le Magyarországra. A keletkezett károkról Dóka Imre tűzoltó őrnagyot, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivőjét kérdeztük.

Országosan 110 olyan helyszínre riasztották a tűzoltókat, ahol kidőlt fák, leszakadt ágak akadályozták a forgalmat, illetve a nagy mennyiségű csapadékvíz gondot okozott.

Komolyabb beavatkozásra a fővárosban, elsősorban a budai oldalon volt szükség, de Komárom, Veszprém és Pest vármegyében is többször kellett vonulniuk a tűzoltóknak a „szokásosnál” – mondta Dóka Imre az InfoRádióban.

Budapesten helyenként rövid idő alatt 20-30 milliméternyi eső zúdult le, de a XI. kerületben a 40 mm-t is meghaladta a csapadék mennyisége. Itt, az Alabástrom utcai vasúti aluljáróban egy autó akadt el a hirtelen felgyülemlett csapadékvízben, amit a tűzoltóságnak kellett kivonatnia.

A III. kerületben található Meggyfa utcában egy 15 méteres fa leszakadó öles ága zuhant egy autóra,

ennek eltávolításában kérték a szolgálatok segítségét.

Hírdetés

https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=314&href=https://www.facebook.com/szilvia.megyeri.52/videos/1246998832952704/&show_text=false&width=560&t=0

Pilisvörösváron szintén kidőlt egy nagy méretű fa, ami fogalmi akadályt okozott a Honvéd utcában. Taksonyban szintén a felgyülemlett csapadékvíz okozott gondokat, amit a szigetszentmiklósi hivatásos tűzoltók kezeltek szivattyúzással, Veszprém megyében pedig lakóépületekben keletkeztek a vihar nyomán – sorolta példaként a helyettes szóvivő.

Az Időkép úgy fogalmaz, hogy az érintett fővárosi kerületekben sokfelé víz öntötte el az utakat, nehézkessé vált a közlekedés, helyenként pedig patakokká változtak a hegyvidéki utak.

https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=314&href=https://www.facebook.com/idokep/videos/482158641055441/&show_text=false&width=560&t=0

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság kéri – ahogyan azt az elmúlt napon is tették –, hogy azokra a helyekre, ahol nagy mennyiségű esővíz gyűlhet össze, legyen szó aluljárókról vagy egyéb utcarészekről, senki ne hajtson be gépjárművel, mert jó eséllyel el fog akadni. Dóka Imre arra is felhívta a figyelmet, hogy egy-egy vihar után célszerű ellenőrizni, hogy keletkeztek-e kisebb károk az ingatlanukban, és ha igen, nem árt javítani, mert egy következő vihart már nem biztos, hogy ki fog bírni maga az épület.

A hétvégi előrejelzés alapján nyugodtabb, csapadékmentesebb, szárazabb időjárás várható, de miután a nyári zivatarok, felhőszakadások lokálisan is komoly gondokat okozhatnak, mindenképpen fontos, hogy vegyük komolyan a meteorológiai riasztásokat, és lehetőég szerint kövessük nyomon – akár a katasztrófavédelem VÉSZ nevű applikációján, akár a HungaroMet oldalán –, hogy időben megtehessük azokat a vészintézkedéseket, amikre szükség lehet, gondolva például a kerti bútorok elpakolására, amik erős szélben komoly károkat, sérüléseket okozhatnak – tette hozzá a tűzoltó őrnagy.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »