Ursula von der Leyen maradhat az Európa Bizottság élén – a nap hírei

Ursula von der Leyen maradhat az Európa Bizottság élén – a nap hírei

Az üzemanyagárak csökkentésére szólította fel a kormány a benzinkutakat. Emberi mulasztás okozhatta az Érsekújvárnál történt halálos balesetet.

Ursula von der Leyen mandátumának meghosszabbítását javasolta az Európa Bizottság élén az Európai Tanács. Az új Európai Parlament erről várhatóan július 17-én dönt. A csúcstalálkozón az Európai Tanács élére António Costa volt portugál miniszterelnököt, míg külügyi és biztonságpolitikai főképviselőnek Kaja Kallas észt miniszterelnököt választották meg. Orbán Viktor kormányfő megerősítette: Magyarország nem ért egyet Ursula von der Leyen újrázásával.

Európai államcsínynek nevezte a Liga olasz jobboldali párt vezetője az uniós csúcspozíciók elosztását. Matteo Salvini videóüzenetében elmondta, az európai parlamenti választásokon a polgárok változást kértek Brüsszelben, miközben az európai bürokraták ismét megerősítették Ursula von der Leyent. Az Identitás és Demokrácia európai parlamenti frakció tagjaként a Liga ezért egy nagy alternatív frakción dolgozik, amely, mint mondta, a brüsszeli palotákba a változás akaratát viszi el.

Az üzemanyagárak csökkentésére szólította fel a kormány a benzinkutakat, miután a hazai átlagárak szintje a benzinnél 4, a gázolajnál 18 forinttal meghaladja a szomszédos országokét. A nemzetgazdasági tárca közölte: ha az üzemanyagkereskedők nem lépnek, hogy az ár a szomszédos országok átlaga alatt legyen, a kormány kész beavatkozni az üzemanyagpiacon.

A szlovák közlekedésügyi miniszter szerint emberi mulasztás okozhatta az Érsekújvárnál csütörtök délután történt szerencsétlenséget, amelyben vonattal ütközött egy autóbusz. A balesetben 7-en meghaltak, valamennyien a busz utasai. A külügyi tárca nem tud magyar áldozatokról, vagy sérültekről. A szlovák miniszter közölte: a vonat nem mehetett volna azon a szakaszon, mert a nagy mennyiségű eső miatt korábban lezárták.

A Wizz Air arra szólította fel az európai államokat, hogy azonnal kezdjék meg légi irányítási rendszereik fejlesztését. A légitársaság közleményében felhívja a figyelmet arra, hogy az elmúlt napok időjárási viszontagságai és résidő-problémái nagy mértékben érintették a teljes európai légi közlekedést, jelentős késésekhez és járattörlésekhez vezetve.

Májusban nőtt a munkanélküliek száma, a foglalkoztatottak száma, és a külföldön dolgozók száma is éves összevetésben. A foglalkoztatottak átlagos létszáma az előző év azonos időszakához képest 36 ezerrel, 4 millió 749 ezer főre nőtt. A munkanélküliségi ráta 4,3 százalék volt. A külföldön dolgozók létszáma 108 ezerre nőtt.

Hírdetés

Megerősítette az MVM befektetésre ajánlott hitelbesorolását az S&P Global Ratings. A hitelminősítő ügynökség döntését elsősorban az MVM stabil pénzügyi mutatóira alapozta. A hitelminősítő figyelembe vette az azerbajdzsáni Shah Deniz földgázmezőben szerzett részesedés várható hatásait.

Kiadta a német hatóság a 2023. februárban Budapesten elkövetett támadássorozat egyik feltételezett elkövetőjét. A 23 éves német állampolgárt európai és nemzetközi elfogatóparancs alapján Berlinben fogták el tavaly decemberben. A férfi a budapesti kihallgatáson nem tett vallomást. A gyanúsítottat őrizetbe vették, és kezdeményezték letartóztatását.

Visszahívta Czeglédy Gergőt a BKK felügyelőbizottságából a főpolgármester. Óbuda-Békásmegyer alpolgármesterét korrupciógyanú miatt tartóztatták le.

Nem indul a szombati tisztújításon Gyöngyösi Márton, a Jobbik jelenlegi elnöke. A párt azután tart tisztújítást, hogy a június 9-ei európai parlamenti választáson mindössze 0,9 százalékos eredményt el.

A győzelemre esélyes francia Nemzeti Tömörülés államfő-jelöltje, Marine Le Pen elhatárolódott egyik képviselőtársától, aki diszkriminálná a kettős állampolgárokat. A választások első fordulóját vasárnap, a másodikat július 7-én tartják.

Több tucat iszlamista fegyveressel végzett az utóbbi napon az izraeli hadsereg a Gázai övezet északi részén – jelentette az izraeli katonai szóvivő. Eközben több mint 350 humanitárius segélyt szállító kamion lépett be a Gázai övezetbe, még 1.100 teherautó várja, hogy az ENSZ segélyszervezetei átvegyék őket.

Megtartották az idei amerikai elnökválasztás első televíziós vitáját a két leendő elnökjelölt, Joe Biden demokrata párti jelenlegi elnök és Donald Trump republikánus volt elnök között. A vitát közvetítő CNN felmérése szerint a nézők kétharmada szerint Donald Trump volt a meggyőzőbb.

Engedélyezte az Európai Bizottság a fertőzött szúnyogok által terjesztett chikungunya-láz elleni oltóanyag alkalmazását. Az Ixchiq nevű készítmény az első olyan oltóanyag lehet az EU-ban, amely védelmet nyújt a 18 éves és annál idősebb felnőtteknek a betegség ellen.

Horvátországban július 1-jétől ismét nyári tarifát vezetnek be horvát autópályákon. Emiatt szeptember 30-áig 10 százalékkal magasabbak lesznek az autópályadíjak.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »