Üvegtárgyak a losonci Nógrádi Múzeum és Galéria kiállításán

Üvegtárgyak a losonci Nógrádi Múzeum és Galéria kiállításán

Érdekes, egyedi kiállítással mutatta be a losonci Nógrádi Múzeum és Galéria a 2014-től a gyűjteményébe lévő legszebb üvegtárgyakat. A besztercebányai kerületben a losonci Nógrádi Múzeum és Galéria az egyedüli olyan intézmény, amely a kerület üvegiparának történelmének kutatására összpontosítja figyelmét. Az intézmény üveggyűjteményében több mint 3000 üvegtárgy található.

A kiállított tárgyakat, üvegtermékeket – összesen 3616 darabot – a Szlovák Kulturális Minisztérium, Besztercebánya Megyei Önkormányzata, a Szlovák Művészeti Alap 2015-2018 között nyújtott anyagi támogatásával sikerült megszerezni.

A kiállításon megtekinthető több egyedi darab, melyek közül a kiemelhetőek a poltári üveggyárban készített kristályszárnyak, a vállalat egyedi logója, amely rozsdamentes acélból és kristályüvegből készült – mindössze egy darab.

A történelmi üvegtárgyak beszerzését (19. század második fele, 20. század első fele) a Művészet Alap támogatásával sikerült megvalósítani, aminek köszönhetően 66, 19. századi üvegtárggyal bővült a múzeum gyűjteménye. Ezek közé tartozik pl. egy valószínűleg újantalvölgyi (Utekáč) vagy kisaranyosi (Zlatno) gyártású, fényképpel ellátott üvegnehezék (1922). Értékesek a szecessziós ivókészletek, a katalinhutai (Katarinská Huta) üvegtojások és a díszített csiszolt kristálypoharak  is.

Figyelemre méltóak a háztartási üvegek és készletek, zöld színű italos készletek, kézzel festett gyermekrajzokkal készített poharak, vázák, vörös és sárga üvegből készült szelencék.

Hírdetés

Nem üveg, de nagy értéket képvisel az 1921-ből származó tervrajz/térkép, amely a málnapataki üveggyárat ábrázolja, Adolf Schönwald munkája. Egy másik tervrajz ugyanezt a területet ábrázolja, a 20. század közepe táján készült. Ez lehetőséget ad arra, hogy a látogató összehasonlítsa a gyár egykori és csaknem mai állapotát.

Az 2018-as besztercebányai megyei támogatásnak köszönhetően 283, 1880-2011 közötti időszakból származó  újanatalvölgyi és málnapataki (Málinec) üvegtermékekhez jutott hozzá a múzeum. Közöttük a ritkaságnak tekinthető hőpalackokhoz, áttetsző kék üvegekhez (Málnapataki gyár, S. Randis kézi díszítésével).

A kiállítás részeként multimédiás bemutatóval egybekötött előadáson is bemutatták a nógrádi üveggyárakat.

Az intézmény ebbéli, akvizíciós munkáját 2017-ben az egyik legmagasabb díjjal ismerték el.

Puntigán József


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »