Útiránykeresés Erdély és Moldva között: Háromszék örvendene a Brassó–Bákó-autópályának

Útiránykeresés Erdély és Moldva között: Háromszék örvendene a Brassó–Bákó-autópályának

A Kovászna megyei önkormányzat támogatja a Marosvásárhely–Iaşi-autópálya megépítését, de Háromszék számára a Brassó–Sepsiszentgyörgy–Kézdivásárhely–Bákó gyorsforgalmi útszakasz megépítése kiemelt fontossággal bír – jelentette ki Tamás Sándor.
A megyei tanács elnöke az erdővidéki úthálózat korszerűsítéséről szóló európai uniós pályázat finanszírozásai szerződésének aláírása alkalmával beszélt erről Ágostonfalván. Kifejtette, Brassó és Kovászna megyének közös infrastrukturális ügye a Brassó–Bákó-autópálya megépítése, hiszen a két települést összekötő, Háromszéket átszelő 11-es országút jelenleg a „fő ütőér” Erdély és Moldva között.

– mutatott rá Tamás Sándor. Hozzátette, elsősorban a két megyét összekötő útvonalak, az autópálya, valamint a vidombáki repülőtér megépítésének ügyében dolgoznak együtt Brassó megyével.

Amint arról beszámoltunk, a közelmúltban nagy felháborodást váltott ki az érintett megyékben, hogy a még Mihai Tudose vezette kormány gyakorlatilag lemondott a Marosvásárhely–Iași-autópálya megépítéséről, amelyet Vass Levente Maros megyei képviselő szerint az RMDSZ teljes mellszélességgel támogat.

Hírdetés

A Tudose-kabinet más útvonalakat javasolt Erdély és Moldva gyorsforgalmi összekötésére – a „versenytársak” egyike a Brassó–Bákó-autópálya, amely szintén áthaladna a Székelyföldön, ám Maros és Hargita megye helyett Háromszéket érintené.

Egyébként beiktatása után Viorica Dăncilă miniszterelnök a parlament előtt azt nyilatkozta, legfontosabb célkitűzése, hogy 2020-ig Románia az Európai Unióban a lista első felébe kerüljön a legerősebb gazdasággal rendelkező országok között. Ezt a beruházások növelésével és az infrastruktúra korszerűsítésével érné el, többek között 2020-ig 350 kilométer autópálya átadását ígérte. 

Az autópálya-építés hivatalos „menetrendje” szerint idén 95 kilométer autópályát adnak át.

Az Economica.net által megszerzett hivatalos dokumentum szerint idén átadják a Ploieşti–Bukurest-autópálya bukaresti bejáratának a csomópontját, a Lugos és Déva közötti gyorsforgalmi út két szakaszát, a Szászsebes és Torda közötti rész két, valamint az Aranyosgyéres és Marosvásárhely közötti rész három szakaszát.

2019-ben újabb 63 kilométer befejezését tervezik, ezek a Lugos–Déva, és a Szászsebes–Torda újabb szakaszai. A legtöbb beruházás megvalósítását 2020-ra ígérik, akkor a hivatalos dokumentum szerint 194 kilométer autópálya készül el: a Brassó–Comarnic-autópálya Barcarozsnyó és Cristian közötti része, a Marosvásárhely–Aranyosgyéres autópálya Nyárádtő és Marosugra közötti szakasza, és 56 kilométer Magyarnádas és Berettyószéplak között az erdélyi autópályán, és megépül a Craiova–Piteşti közötti autópályaként működő gyorsforgalmi út.

A program megvalósítása függ a finanszírozás biztosításától, a közbeszerzések lebonyolításától, és attól is, hogy mennyire gyorsan tudják leküzdeni az időközben felmerülő akadályokat. A Pro Infrastructura Egyesület képviselői szerint a miniszterelnök 350 kilométer autópálya megépítésére vonatkozó ígéretei teljesen megalapozatlanok, felelőtlenek, szerintük „ez egy újabb hazugság, fantáziadús ígérgetés”.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »