Ürge-Vorsatz Diána: a melegedés megállításához nullára kell redukálni a kibocsátást

Ürge-Vorsatz Diána: a melegedés megállításához nullára kell redukálni a kibocsátást

A globális felmelegedés példátlan ütemben gyorsul, ahogy közeledünk a párizsi klímaegyezményben megfogalmazott céldátumhoz – írja az AFP. Erre ötven vezető tudós figyelmeztetett egy szaklapban megjelent tanulmányukban. Ürge-Vorsatz Diána klímakutató, az ENSZ Kormányközi Éghajlatvédelmi Testületének alelnöke szerint messze vagyunk attól, hogy megszüntessük a problémát, viszont úgy tűnik, hogy ráléptünk a megoldás útjára.

Nem látványos a változás, de ijesztő, hogy körülbelül negyed fokot melegszik az éghajlat minden egyes évtizedben – mondta Ürge-Vorsatz Diána az InfoRádióban. A klímakutató kiemelte, hogy egyetlen fokos melegedésnek is olyan komoly következményei lehetnek, mint a viharkárok. Hozzátette, hogy a szélsőséges időjárási események nem feltétlenül az éghajlatváltozás következményei, de a tanulmány arra is rámutat, hogy az okozott károk mértéke nagyobb, mint korábban bármikor.

A 2015-ös párizsi megállapodás alapján a kormányok azt vállalták, hogy a globális éves átlaghőmérséklet emelkedését az iparosodást megelőző szinthez képest jóval két Celsius-fok alatt tartják, és erőfeszítéseket tesznek annak érdekében, hogy az emelkedés mindössze másfél fokos legyen.

A szakértő a legfrissebb adatokat elemezve kiemelte, hogy tavaly fordult elő először, hogy a változás már meghaladta az 1,3 fokot.

Hírdetés

„Aki már nagyon sokat hallgatja az ezzel kapcsolatban a híreket, egy kicsit elbizonytalanodik, hiszen a sajtó tele volt azzal, hogy már túlléptük a másfél fokot, sőt az előző 12 hónap átlaga már 1,62 fok volt. Viszont ha a hosszú távú átlagokat nézzük, azért voltunk megnyugodva, mert tudtuk, hogy amit a sajtó fölkapott, az nem egészen úgy van, még nem veszett el a párizsi cél. De már vészesen közel van, kevesebb mint egy évtizeden belül túllépjük ezt a határt” – mondta az ENSZ Kormányközi Éghajlatvédelmi Testületének alelnöke.

A szakértő szerint nagy előrelépés, hogy jelentősen csökkent a légszennyezés, de ennek a hűtő hatása éppen csak akkora, mint a szén-dioxid-kibocsátás által okozott melegedés.

„Az előzetes számítások szerint csökken a kibocsátás növekedése. Összességében azt látjuk, hogy elégtelen az ugyan, amit csinálunk, még nagyon messze vagyunk attól, hogy megszüntessük ezt a problémát, viszont úgy tűnik, hogy ráléptünk a megoldás útjára” – mondta Ürge-Vorsatz Diána, és hozzátette, hogy számos szakember szerint rövid időn belül tetőzhet a szén-dioxid-kibocsátás mértéke, és megkezdődhet a csökkenés is, de ahhoz, hogy a melegedés megszűnjön, gyakorlatilag nullára kell redukálni a kibocsátást.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »