Hivatalos: A tagállamok von der Leyent, Kaja Kallast és António Costát jelöli az EU csúcsvezetői posztjaira

Hivatalos: A tagállamok von der Leyent, Kaja Kallast és António Costát jelöli az EU csúcsvezetői posztjaira

Csütörtökön késő este az EU tagállamai minősített többséggel eldöntötték, kiket jelölnek az EU legmagasabb vezetőségi posztjaira. Az eredeti, néppárti-progresszív-szocdem koalíció által erőltetett forgatókönyv valósult meg, ami a békepárti szuverenisták számára nem jó hír.

A Politico közlése szerint Orbán Viktor magyar miniszterelnök nem támogatta von der Leyen jelölését, tartózkodott Kaja Kallas esetében, és a három vezetőből csak António Costa jelölését támogatta.

Hírdetés

Ursula von der Leyenre egy sokak szerint kiélezett szavazás vár, jelölésére ugyanis most az Európai Parlamentnek kell áldást mondania. Bár a néppárt-progresszív-szocdem többségi koalíciónak az EP-ben bő 400 mandátuma van, von der Leyen öt év is csak 12 szavazatnak köszönhette kinevezését az EB élére.

Mi azért hozzátesszük, hogy tekintettel arra, hogy az amerikabarát-atlantista háborúpárti politikai vonal az elmúlt időszakban igen egységes volt, jórészt a progresszív sajtó nyomásának köszönhető, így nem feltétlenül kell von der Leyennek aggódnia.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »