Európa a háborúba sodródás útját választotta, ez most már realitás

Európa a háborúba sodródás útját választotta, ez most már realitás

Hivatalos, a tagállamok többsége Ursula von der Leyen újrázása mellett döntött, így a magyar ellenszavazat sem tudta megakadályozni az egyetlen, de egyben az egyetlen rossz döntést is, amit az EU elkövethetett magával. Sőt, a helyzet sokkal rosszabb lesz, mint volt az elmúlt öt évben.

Már abból sejteni lehetett, hogy az európai emberek érdekével szemben születnek az EU-csúcson kinevezési döntések, hogy szinte zéró vita zajlott az EU következő öt évének tartalmáról. Kizárólag személyi kérdésekről szólt a csúcs, arról, hogy mely erőtérnek az embere kerüljön pozícióba, aki garantálja az erőtér érdekeinek érvényesülését – úgy, ahogy eddig, az európai polgárok akarata ellenére.

Ursula von der Leyen a csúcson jelezte, hogy a következő tíz évben 500 milliárd eurót akar uniós védelmi programra költeni. Tekintettel arra, hogy az USA továbbra is abszolút befolyást tud gyakorolni az uniós döntéshozásra, ez a félbillió eurós csomag teljesen nyilvánvalóan elsősorban amerikai, másodsorban észak-koreai, harmadsorban esetleg francia fegyverek beszerzéséről fog szólni.

Ráadásul von der Leyen valószínűleg szándékosan nem fejtette ki, hogy az évi átlagosan 50 milliárd eurós keretből mennyi szólna Ukrajna katonai támogatásáról.

A háborúpárti elit mögött alig titkoltan meghúzódó elsősorban amerikai fegyveripar és amerikai gazdasági körök pozícióban tartották azt az embert a Európai Bizottság élén, aki a legtöbbet tette az amerikai gazdasági és geopolitikai érdekek érvényesüléséért, az EU versenyképessége, mezőgazdasága, polgárai, békéje kárára: ő Ursula von der Leyen.

A helyzet még rosszabb lett, mert az EU más csúcsvezetői posztjain még radikálisabb háborúpártiak lesznek, mint akik eddig voltak.

Az uniós külpolitikai képviselő Kaja Kallas, észt kormányfő lesz. Egy balti ország vezetője, egy olyan országé, amely zsigerileg rettegi és gyűlöli Oroszországot. Egy olyan politikusról van szó, amelynek kormányzása alatt megalkották a törvényi kereteit annak, hogy Észtország katonákat küldhessen Ukrajnába, és katonai beavatkozásra való hajlandóságot Kallas többször világossá tette. És most ő fogja meghatározni az európai külpolitikai retorika vonalát.

Minden jel szerint megyünk bele a válságba. Az EU elkötelezte magát a válság és háború folytatása mellett, és gőzerővel keresi a módot, hogy ezt a vonalat még akkor is fenn tudja tartani a megfelelő politikusok hatalomban tartásával, ha jövő januártól nem Joe Bidennek, hanem Donald Trumpnak hívják az USA elnökét.

Hírdetés

Az EP-választások hoztak jobboldali eltolódást, de a fordulat elmaradt. Az most már mindegy, hogy az amerikai, brit és holland pénzekből bőven ellátott progresszív sajtó az elkényelmesedett, szivárványos unikornisokban hívő nyugati választók tömegei tehető felelőssé a történtekért.

Európa a háborúba sodródás útját választotta, és ez csütörtöktől realitás.

A Magyarország elleni eljárások maradnak, beleértve a szavazati jog megvonását, vagyis a politikai harc folytatódik a békepártiakkal szemben. Ennek megfelelően szlovák kormány kemény retorikája mostantól csak puha ellenállással párosul – épp csak annyira fognak ellenkezni, hogy mutassanak valamit belföldön.

Öt név Európa csúcsvezetői posztjaira – Ez így háborúpárti győzelem és teljes katasztrófa lenne

Magyarország esetén érdemes azt is kihangsúlyozni, hogy nincsenek vétók. Budapest a NATO-ban és az EU-ban sem menti meg többé azt, aki hibát akar elkövetni. Szlovákiát sem. Magyarország a szankciós csomagokból konstruktívan tartózkodik (cserébe Brüsszelben békén hagyják a paksi bővítés projektjét) és a NATO-ban garanciát kapott arra, hogy nem kell részt vennie olyan misszióban, amiben nem akar.

Magyarul: többé egy tagállam sem bújhat be Magyarország politikai szélárnyéka mögé, nem várhatja el Magyarországtól, hogy egyedül viselje a progresszív sajtó intrikáit.

Jelen pillanatban nagyon úgy tűnik, hogy az utolsó reményünk Donald Trump. Feltéve, hogy Trump tényleg hajlandó lesz megválasztása esetén a háború lezárása felé vezetni az európai konfliktust. De illúzióink ne legyenek, amerikai elnökök jönnek-mennek, de a permanens apparátus diktálja a célokat. Végül is, egy globális hatalomról van szó. Ez pedig azt jelenti, hogy Trump nem feltétlenül váltja be a hozzá fűzött reményeket Ukrajna kapcsán.

És mindezek fényében vannak olyan felvidéki magyar politikusok, akik szerint hiba volt az EP-választási kampány során irányváltást követelni Brüsszelben…

Elindult a belháború a Magyar Szövetségben, Orosz Örs hivatalosan is oldalt választott

Komjáthy Lóránt


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »