Ukrajnában a baby-box helyett akár pénzt is kaphatunk

Ukrajnában a baby-box helyett akár pénzt is kaphatunk

Ukrajnában a Miniszteri Kabinet bizonyos feltételek mellett engedélyezte a szülők számára, hogy a babacsomag helyett pénzt kapjanak.  

Melyek ezek a feltételek?

A rendelet szerint azok az édesanyák, akik 2020. október 24. és 2021. július 1. között szültek gyermeket, a csecsemő születését követő 30 napon belül csomagot kell kapniuk. Ellenkező esetben (ha a csomag átadása nem a szülők hibájából késik) a természetbeni támogatás helyett jóváírják annak pénzbeli egyenértékét.

Ennek megszerzéséhez a következő dokumentumokat kell benyújtania a szociális védelmi osztálynak: a gyermek születési anyakönyvi kivonatának másolata, igazolás arról, hogy a csomagot nem kapták meg, az adóazonosító (identifikációs) szám másolata.

Hírdetés

Az összegeket egy speciális PrivatBank-os fizetési kártyára írják jóvá, amelyet az újdonsült szülők később kapják meg. A pénzt csak a gyermek és az édesanya szükségleteire lehet költeni. Ezért csak bizonyos értékesítési helyeken vásárolható le az összeg. Az üzletek nyilvántartását a Szociálpolitikai Minisztérium honlapján találhatjuk meg.

Mit vásárolhatunk ezért a pénzért?

Gyermekgondozási és higiéniai termékeket (pelenka, popsitörlő), babaruhákat és cipőket, ételeket, edényeket, játékokat, textilt, azaz mindent, amire a gyermeknek szüksége van. Ez a lista tartalmazza a szülés utáni és a laktációs betéteket is.

A babybox megegyezik a hatodik életévüket betöltött gyermekek három létminimumának összegével. Például 2020 decemberében ez az összeg 5763 hrivnya volt. A pénzt 12 hónapon belül le kell vásárolni – írja a Moirebenok.ua hírportál. 

A babacsomag – az édesanyák szerint – nem mindig felel meg az igényeknek. Most pénzért (nem 3700 vagy 4000 hrivnyáért, mint a babybox költsége egyes esetekben) a költségvetés rendelkezéseinek megfelelően, teljes összegért vásárolhatnak a gyermekeknek árut. Ez a minisztérium és a kormány nagyon fontos társadalmi lépése – mondta Denisz Smihal, Ukrajna miniszterelnöke.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »