Újra vizsgálatot indíthat a rendőrség a tíz éve eltűnt újságíró ügyében

Újra vizsgálatot indíthat a rendőrség a tíz éve eltűnt újságíró ügyében

Nagy valószínűséggel meggyilkolták Pavol Rýpal újságírót, aki tíz évvel ezelőtt tűnt el; a rendőrség óvatosan nyilatkozik az ügyről.

Az újságíró nővére, Iveta Uhliariková-Rýpalová, hétfőn hosszabb Facebook-bejegyzést tett közzé. Ebben arról ír, tíz éven keresztül bízott testvére előkerülésében, viszont a birtokába került információk alapján, amelyeket nem részletezett, meggyőződése, hogy meggyilkolták. 

Előkerült egy tanú 

A Sme napilap szerint az újságíró nővérének sikerült megtalálnia egy tanút, aki igazolta neki a gyilkosságot, egyéb információkat azonban nem adott erről a személyről. A nő szerint testvérét Zázriva közelében ölték meg, a gyilkosság oka állítólag egy váltókkal kapcsolatos ügy volt, amelyen az újságíró dolgozott. 

Hírdetés

Milan Lučanský országos rendőrfőkapitányra hivatkozva a lap azt írja, a rendőrségnek új értesülései lehetnek az újságíró eltűnésével kapcsolatban. „Nincs információm arról, hogy Paľo Rýpalt meggyilkolták volna. Az azonban lehetséges, hogy a rendőrségnek vannak operatív információi, amelyek vizsgálatot igényelnek” – tájékoztatta a Smet Lučanský. A rendőrség nem részletezte, milyen információkról van szó. 
 

Oknyomozó riportok 

Rýpal a Plus 7 dní oknyomozó újságírója volt, a szlovák alvilág ügyeire specializálódva kényes bűnügyi témákkal foglalkozott. Dolgozott a Markíza televíziónak és a közszolgálati STV-nek is. Eltűnése idején szabadúszó volt. Még negyvenéves sem volt, amikor 2008 áprilisában eltűnt. Egy pozsonyi albérletben lakott. Főbérlőjének hátrahagyott egy kézzel írott levelet, amelyben a következőt írta: „Sajnálom, de nem találtam más megoldást. Kidobhatod a dolgaimat.” 

Eltűnését a dunaszerdahelyi alvilággal hozták összefüggésbe, amelynek akkor Sátor Lajos volt a vezére. Rýpal Sátorral, de a Pápay-klánnal is foglalkozott írásaiban. (mzs)


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »