Újabb orosz beavatkozásra figyelmeztet az amerikai hírszerzés feje

Oroszország és más külföldi hatalmak meg fogják próbálni, hogy a közösségi médián keresztül, propaganda és félrevezető hírek terjesztésével beavatkozzon az idén novemberben esedékes, úgynevezett félidős amerikai kongresszusi választásokba – figyelmeztetett kedden az nemzeti hírszerzési igazgató, Dan Coats. Egy kongresszusi bizottságban Coats úgy fogalmazott: az Egyesült Államok támadás alatt áll.

Hírdetés

Coats korábban szenátor volt, akit Donald Trump elnök nevezett ki a a hírszerző ügynökségeket felügyelő igazgató posztjára, vagyis alapvetően politikus. Azt állította ugyanakkor, hogy látott arra vonatkozó bizonyítékokat, hogy Oroszország megkísérli befolyásolni a novemberi választásokat, amelyen a legfőbb kérdés, hogy megőrizhetik-e kongresszusi többségüket a republikánusok. 

A hírszerzési igazgató szavai ellentétesek Trump korábbi nyilatkozataival, amelyekben megkérdőjelezte az orosz beavatkozást a 2016-os elnökválasztásba. Ezeket a kísérleteket máig több fórumon vizsgálják, ami nagyon kellemetlen az elnöknek, hiszen a vizsgálat már családtagjait és közvetlen munkatársait is elérte. A gyanú szerint ugyanis az oroszok épp Trump mellett, Hillary Clinton demokrata jelölt ellen avatkoztak be a kampányba.

November 6-án újraválasztják a képviselőház összes, 435 tagját, valamint 33 szenátort, illetve 36 állam kormányzóját, illetve az állami törvényhozások többségét. A demokraták reményei szerint visszaszerezhetik a többséget a szenátusban, számukra legjobb esetben pedig a képviselőházban is, ami várhatóan lebénítaná az elnöki adminisztráció működését, hiszen nem tudna semmilyen javaslatot keresztülvinni a kongresszuson.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »