Üdülési csekkekkel a hazai turizmusért

Jövő év januárjától változhat a Munkatörvénykönyv – a munkavállalók üdülési hozzájárulása kerülhet bele. Ezt javasolja az SNS, azzal a céllal, hogy a hazai turizmust fellendítse, és amelyet a parlament csütörtökön a második olvasatba továbbított.

Az üdülési hozzájárulást kötelező lenne biztosítania a munkáltatónak, ha az alkalmazott ezt kérvényezi, és megszakítás nélkül, már legalább 12 hónapja dolgozik a munkaadójánál.

A csekkek értéke a támogatható kiadások 55%-a lenne, miközben ebből egy év alatt maximum 275 eurót áll a munkáltató. Ez azt jelenti, hogy ha a munkavállaló 500 eurót vagy ennél többet költ egy évben az üdülésre, akkor erre maximum 275 eurót kaphat a munkáltatójától. Ha az alkalmazott kisebb összeget fordít az üdülésre, akkor a munkáltató ennek 55%-át téríti.

Hírdetés

A törvény előterjesztői szerint az intézkedés a belföldi turizmust segítené. Szerintük azokban az országokban, ahol ezt a rendszert már évekkel ezelőtt bevezették, például Franciaországban, Magyarországon vagy Olaszországban, a helyiek többet kirándulnak.

Az üdülési hozzájárulás a képviselők szerint érinteni fogja a közérdekű munkát végzőket, az állami alkalmazottakat, a rendőröket, a Szlovák Információs Szolgálat tagjait, csakúgy, mint a Nemzeti Védelmi Hivatal, a Büntetés-végrehajtási Testület, illetve a Tűzoltó és Mentőszolgálat és a Hegyi Mentőszolgálat tagjait, valamint a vámosokat és a katonákat is.

A hozzájárulás mentesül az adózás alól. Az üdülési utalványt egy elektronikus bankkártya formájában adják ki, amelyet csak az használhat, akinek a részére azt kiállították. Az utalvány érvényessége arra az évre korlátozódik, amelyikben azt kiadták. A törvény 2019. január 1-jén lépne érvénybe. 


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »