"Túszokat" cserélt az Egyesült Államok és Irán

Irán elengedett szombaton egy három éve fogva tartott, elítélt amerikai állampolgárt, cserébe az Egyesült Államok szabadon bocsátott egy bebörtönzött iráni állampolgárt – közölte Donald Trump amerikai elnök, illetve teheráni részről egy iráni tisztségviselő.

A Fehér Ház által kiadott közleményben az amerikai elnök bejelentette, hogy a kínai származású, amerikai állampolgárságú Xiyue Wang már úton van repülőgéppel az Egyesült Államok felé. Egy iráni tisztségviselő ugyanakkor azt közölte, hogy az Egyesült Államokban kiengedték a börtönből az iráni Masszúd Szoleimánit.

Trump nem tett említést a közleményben Szoleimáni elengedéséről, de megköszönte az amerikai érdekeket Teheránban képviselő svájci kormánynak, hogy közreműködött annak érdekében, hogy Wangot elengedjék.

Donald Trump szombaton Twitter-üzenetében köszönetet mondott az iráni kormánynak is „a nagyon igazságságos tárgyalásokért”. „Látják, mégiscsak meg tudunk egymással állapodni” – írta az amerikai elnök.

Hírdetés

Mohammed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter még a hivatalos bejelentés előtt jelezte, hogy küszöbön áll egy fogolycsere Washington és Teherán között.

Az amerikai állampolgárságú Wang a Princeton Egyetemen végzős hallgatója, aki 2016-ban doktori disszertációjához végzett kutatómunkát Iránban, ahol azonban kémkedéssel vádolták meg, amit családja és az egyetem is cáfolt. 2017-ben a kémvád alapján 10 év börtönre ítélték.

Szoleimáni őssejtkutatással foglalkozó iráni tudós, akit 2018 októberében a chicagói repülőtéren tartóztattak le, mert állítólag biológiai anyagokat akart Iránba csempészni a teheráni atomprogram miatt elrendelt amerikai szankciók megsértésével.

Mindkét ország a másiknak több állampolgárát tartja fogva, és kölcsönösen követelik szabadon bocsátásukat. Washington és Teherán között nőtt a feszültség, mióta Donald Trump tavaly felmondta az Iránnal annak atomprogramjáról 2015-ben kötött hathatalmi megállapodást, és visszaállította az ellene elrendelt büntetőintézkedéseket, amelyek súlyos csapást mértek az iráni gazdaságra.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »