Tíz éve segítik a mozgássérülteket (Pető-módszer Illyefalván)

Tíz éve segítik a mozgássérülteket (Pető-módszer  Illyefalván)

Az intézményalapításnak az az értelme, hogy akik kisebbségben élnek, mindig be tudjanak menekülni egy intézménybe, ahol az indentitásukat meg tudják őrizni. Ennek egyik példája a Keresztyén Ifjúsági és Diakóniai Alapítvány (KIDA) és a budapesti Semmelweis Egyetem Pető András Karával (PAK) közösen létrehozott sepsiillyefalvi Pető Fejlesztő- és Képzőközpont – hangsúlyozta Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke a Pető-módszer szerinti konduktív pedagógiai fejlesztés Kárpát-medencei, erdélyi indításának szombaton Illyefalván tartott tizedik évfordulós ünnepségén.

A rendezvény helyszínéül választott KIDA-konferenciaterem akár szimbolikus is lehetne, mert 2014 tavaszán itt indultak el az első fejlesztő foglalkozások az akkori Pető András Főiskola szakembereinek segítségével. A tevékenység a 2017-ben avatott épületbe költözött és az év szeptemberében itt indította első, budapesti székhelyén kívüli Kárpát-medencei konduktorképzését a Semmelweis Egyetem Pető András Kara (PAK), ahol eddig harminckét hallgató végzett, idén kilencen ballagnak – ismertette Tenk Miklósné Zsebe Andrea, a Semmelweis Egyetem kari dékánja. A karvezető elmondta, 2014 és 2023 között a PAK száztizenkilenc konduktora harminchárom alkalommal, összesen 2584 napon folytatott fejlesztő tevékenységet Sepsiillyefalván – ez megfelel hét esztendőnek –, ezalatt hatszáznyolcvan gyermekkel és hatszáznegyvennégy felnőttel foglalkoztak és tartottak tanácsadást a hozzátartozóknak. A konduktív pedagógiai rehabilitáción alapuló oktatási rendszert a központi idegrendszer sérüléséből eredően mozgássérült emberek fejlesztésére, önálló életük kialakítására, a lehető legteljesebb helyreállítására, valamint társadalmi integrálásuk erősödésére dolgozta ki Pető András, akinek százharminc évvel ezelőtti születéséről tavaly emlékeztek meg a Pető-módszer követői.

A köszöntők sorában Brendus Réka, a nemzetpolitikai államtitkárság főosztályvezetője az illyefalvi fejlesztő munkára vonatkozóan hangsúlyozta: semmilyen tudomány, varázslat, hozzáállás nem lehet eredményes, ha nincs mögötte végtelen hit és az abból fakadó lelkesedés, szerinte a tizedik évforduló nem csak ünnep, hanem a jövő tervezése is. Pavlik Lívia, a Semmelweis Egyetem kancellárja kifejtette, a határon túli képzés összhangban áll az egyetem küldetésével, az oktatás, kutatás, betegellátás hármas egységének fokozásával, az egyetem társadalmi felelősségvállalásával, amely nemcsak az itt élők, hanem az egyetem érdeke is. A határon túli területeken végzett munka fokozza az egyetem nemzetközi elismertségét, ami által még többet tehetnek a betegellátás, oktatás, kutatás terén – mondotta. Ugyanezeket emelte ki Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora is videós üzenetében, aki mindhárom említett területet az intézmény missziójának tartja, és megköszönte mindazok munkáját, akik ebben részt vesznek.

A Pető-módszer lényege a szeretet – hangsúlyozta Kovászna Megye Tanácsának elnöke. Tamás Sándor kiemelte, az önkormányzatoknak, állami intézményeknek feladata ugyan a sérült, elesett emberek segítése, de nem tudnak, olykor nem akarnak mindent felvállalni, ezt pótolják a civil szervezetek, egyházak, amihez a háromszéki önkormányzat támogatást nyújt, mert érzi ennek súlyát, jelentőségét. Egy erősebb szociális háló érdekében Tamás Sándor partnerséget ajánlott a konduktív pedagógia szerinti fejlesztés terén az érintett felekkel.

Hírdetés

Az ünnepség kiemelt mozzanata a fejlesztésben éveken keresztül részt vevő fiatalok és egy édesanya vallomása volt. Huza Viktor a scle­rosis multiplexben szenvedők nevében mondott köszönetet, és kívánta, akik a PAK-képzésen végeznek, minél hamarabb álljanak munkába, hogy segíthessenek a hozzá hasonlóakon. A foglalkozások mellett a közösség segítette abban, hogy hangulata, életérzése javult – mondotta. Orbán Szilvia jelenleg is súlyosan mozgáskorlátozott, de sokat fejlődött az illyefalvi terápián, amely szerinte egyszerre fizikai és lelki táplálék volt számára, valóságos önismereti utazás, ami pozitív irányba változtatta meg az életről, az önállóságról eddig alkotott képét. Farkas Zsófia három ikergyermeke közül két fiát kezdte fejlesztésre vinni ezelőtt tíz évvel. Itt tanultak meg ülni, állni, írni, énekelve fogat mosni, légzésüket a mozgáshoz igazítani, együtt élni az akadályokkal, ízlésesen viselni helyzetüket, közösségben lenni. A jelenleg tizenhét éves fiúk és szüleik élete összefügg a konduktív pedagógiával, arra is volt már alkalom, példa, hogy egy bajba jutott családtagnál sikeresen alkalmazták ő maguk a tanult rehabilitációt.

Tenk Miklósné Zsebe Andrea méltatta Kató Ibolya kitartó munkáját az illyefalvi Pető Fejlesztő- és Képzőközpont létrehozásában, aki szerinte mindvégig hidat képezett a szakma, a döntéshozók és a támogatók között, és az alkalomból átadták neki a Semmelweis Egyetem Pro Universitate érdemrendjét. A kitüntetett köszönetet mondott minden segítőtársának, akik az elmúlt évek során és jelenleg is tesznek azért, hogy ez a segítő-, oktatóprogram működjék.

Az ünnepségen közreműködött a helyi Pető-képzésben részt vevő hallgatók kórusa Kovács Erzsébet vezetésével, aki itt végezte az alapfokú konduktorképzést és jelenleg ő irányítja a néhány napja öt évre akkreditációt nyert illyefalvi Pető nappali foglalkoztató központ fejlesztő tevékenységeit.

Az évfordulós ünnepség egyben találkozó is volt: szombat délután az erdélyi, partiumi, felvidéki, délvidéki, kárpátaljai Pető-központok képviselői számoltak be működésükről és beszéltek a Semmelweis Egyetem népes küldöttségének tagjaival a közös terveikről.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »