Teljes a fejetlenség fizetésügyben: nem tudni, hányan visznek haza kevesebb pénzt

Teljes a fejetlenség fizetésügyben: nem tudni, hányan visznek haza kevesebb pénzt

Miközben havi 800 lejjel nő a honatyák havi illetménye, alapos bércsökkenéseket hoz a fiskális forradalom ettől a hónaptól a köz- és a magánszférában egyaránt.
Mivel Lia Olguţa Vasilescu munkaügyi miniszter tavaly több ízben is leszögezte, hogy a társadalombiztosítási hozzájárulás átruházása miatt egyetlen fizetés sem fog csökkenni, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) egyszerű indítvánnyal szeretné megbuktatni a tárcavezetőt.

A szakszervezetek szerint a közalkalmazottak közül 22 ezer és 50 ezer közötti dolgozónak lesz alacsonyabb fizetése az új bérezési törvény alkalmazása, illetve a társadalombiztosítási hozzájárulás terhének a munkáltatóról a munkavállalóra történő átruházása miatt, egyes minisztériumi dolgozóknak és a dekoncentrált intézmények alkalmazottainak a fizetése akár 40 százalékkal is kisebb lehet.

Hírdetés

Az intézkedést leginkább a külügyi, a belügyi és a közlekedésügyi tárca alkalmazottai sínylik meg, többnyire vezetői tisztségben levő személyekről van szó, irodavezetőtől felfele. A sajtó birtokába jutott információk szerint a külügyi tárcánál van egy 3411 lejes bércsökkenés is, ami egy főosztályvezetőt sújt. A mezőgazdasági minisztériumban, a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökségnél (APIA) eközben 700 és 1911 lej közötti összeggel csökkennek a bérek, de szinte valamennyi tárcánál találunk olyan vezetőt, aki néhány száz lejjel kevesebbet visz haza, mint egy hónapja.

Sebastian Oprescu, a Közalkalmazottak Országos Szakszervezetének (SNFP) elnöke elmagyarázta, a bérek csökkenésének oka az, hogy a közalkalmazottak egységes bérezését célzó törvény által bevezetett bértábla korlátozó jellegű.

– szögezte le Oprescu.

Eközben a képviselők és szenátorok a „fiskális forradalom” legnagyobb nyertesei: a tb-járulékok átruházása és az egységes bérezési törvény havi nettó 800 lejt hoz nekik a konyhára. A közalkalmazottak fizetéseiben rendet vágni hivatott jogszabály szerint egy tisztség nélküli, „mezei” képviselő havi illetménye 17 100 lej (az 1900 lejes minimálbérre 9-es szorzót alkalmaznak). Ez nettó 9993 lejt jelent, miközben decemberben még 9153 lej volt.

Egyelőre úgy tűnik, a Kovászna megyei önkormányzatok alkalmazottainak nem csökken a fizetésük. Ugyan még nem kaptak elszámolást, de a polgármesterekkel általában sikerült megegyezni, és a decemberi, már megemelt bérekhez képest a januári nettó fizetések nem csökkenek a társadalombiztosítási járulék átruházása miatt. Ferencz Tibor, a helyi közigazgatásban dolgozók Nova Vita Szakszervezetének Kovászna megyei elnöke lapunknak kifejtette, a helyi közigazgatásban különben sem volt érvényes a januártól beígért 25 százalékos béremelés, az ő fizetésüket tavaly növelték.

Ferencz Tibor ugyanakkor felháborítónak tartja az „átverést”, hogy a kormány megígérte a 25 százalékos fizetésemelést, a gyakorlatban pedig egyáltalán nem emelkedtek a bérek, sőt előfordul csökkenés is.

„Arról viszont gondoskodtak, hogy a parlamenti képviselőknek növekedjen a juttatása” – mondta keserűen a szakszervezeti vezető.

Az egészségügyben általában véve nem csökkentek a fizetések, ám a vezető tisztségben levő köztisztviselők bérét drasztikusan megnyirbálták – jelentette ki a Krónika kérdésére Vasile Neagovici, a Sanitas szakszervezet Kovászna megyei elnöke. Kifejtette, az egészségbiztosítási pénztár és a közegészségügyi igazgatóság vezetői és vezető tisztviselői a vesztesei az új bértörvénynek.

A szakszervezet képviselői különben csütörtökön Bukarestben találkoznak Sori­na Pintea új egészségügyi miniszterrel, és próbálnak megoldást találni. Ugyanakkor gondot jelent, hogy az egészségügyben dolgozók nem kapják az étkezési utalvány helyett megítélt pénzbeli kompenzációt, mert joghézagok vannak, és az intézmények vezetőinek nem utaltak ki pénzt erre a célra. Ezt szintén felvetik a csütörtöki egyeztetésen.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »