Tegyünk tanúságot az igazság mellett! – Püspöki roráte Boldog Brenner János emléknapján Debrecenben

Tegyünk tanúságot az igazság mellett! – Püspöki roráte Boldog Brenner János emléknapján Debrecenben

Boldog Brenner János vértanú emléknapján, december 15-én Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök a debreceni Megtestesülés-templomban mutatott be adventi hajnali szentmisét, amelyen részt vett Törő András, a Debreceni Római Katolikus Egyetemi Lelkészség vezetője; Szabó Gábor diakónus; az egyetemi lelkészség, valamint az egyházközség tagjai.

Brenner János fiatal papként adta életét hitéért, hivatásáért, Krisztusért – mondta a főpásztor. Arra kérte a híveket a szentmise elején, imádkozzanak azért, hogy úgy tudjanak élni Krisztusért, ahogyan a vértanúhalált halt pap tudott meghalni Krisztusért.

(Boldog Brenner János vértanú ereklyéje megtalálható a debreceni Megtestesülés-templomban.)

Az igazság forrásáról szólt a hajnali szentmisén elmélkedésében Palánki Ferenc megyéspüspök.

Sokszor felmerülhet bennünk a kérdés, hogy Isten miért hagy bennünket oly sokszor bizonytalan helyzetben. Valóban Ő az egyetlen igaz Isten, akire vártunk, aki tud nekünk segíteni? – tette fel a kérdést a főpásztor, hozzátéve, hogy még Keresztelő János is elbizonytalanodik ebben, olyannyira, hogy követeket küld Jézushoz: „Te vagy az eljövendő, vagy mást várjunk?” (Mt 11,3).

Hírdetés

Brenner János életét 32 késszúrással vették el, mert kitartott a megtapasztalt igazság mellett – emlékeztetett a főpásztor. – A földön nem minden alakul úgy, ahogyan azt mi akarjuk. Isten nem mindig abba az irányba fogja tolni a szekerünket, amerre mi szeretnénk, ám azt megígéri, hogy velünk lesz a küzdelmeinkben, a szenvedéseinkben, mert szeret minket. Ő nem evilági boldogságra szánt bennünket, hanem az örök életre. 

Mégis, olyan szép az élet! És nem azért, mert minden sikerül, hiszen senkinek nem sétagalopp az élete, hanem azért, mert mi is megtanulhatunk szeretni, képesek lehetünk arra, hogy áldozatot hozzunk Jézusért, az Igazságért – mutatott rá Palánki Ferenc.

„Harmatozzatok, egek, onnan felülről, és ti, felhők, hullassátok közénk az igazat!” – hitelesen kell tudnunk élni, kiállni hitünkért és tanúságot tenni amellett, hogy az egyetlen igaz Isten szeretetből megjelent a földön, hogy nekünk ajándékozza az életét. Erre készülünk adventben, hogy mindennap befogadjuk ezt az igazságot, és továbbadjuk mindenkinek, akivel csak találkozunk – zárta elmélkedését a megyéspüspök.

Forrás és fotó: Örömhír sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »