Szlovákiában 37 ezer ember él viskókban, emberhez méltatlan körülmények között

Szlovákiában 37 ezer ember él viskókban, emberhez méltatlan körülmények között

Szlovákiában több mint 37 ezer ember jelenlegi tartózkodási helyéül szolgál viskószerű építmény. Ez főként az ország keleti részére jellemző, derül ki a 2021-es népszámlálás lakhatási körülményekre vonatkozó adataiból.

„A népszámlálási adatfelvétel során kétféle tartózkodási helyet jelöltek meg, az állandó lakhelyet, valamint a jelenlegi lakhelyet. Ez utóbbi esetében lehet meghatározni a település reális lakhatási feltételeit. A hagyományosak mellett lakóhelyül szolgálnak az úgynevezett nem hagyományos lakóhelyek is” – magyarázta Jasmína Stauder népszámlálási szóvivő. Ezek közé tartoznak a használatbavételi engedéllyel (kolaudáció) nem rendelkező családi házak, nyaralók, viskók, mobilházak és egyéb nem hagyományos lakóhelyek.

A viskókban élők főleg az ország keleti részén összpontosulnak. A legnagyobb számban Eperjes megyében (2325) élnek, majd Kassa megye (2259) és Besztercebánya megye (418) következik. A járások közül a legtöbb ilyen viskóban élő ember a Kisszebeni járásban (15,1 százalék), a Kassa-környéki (14,4 százalék), illetve a Tőketerebesi járásban (10,7 százalék) van.

Hírdetés

Ami a vízzel való ellátottságot illeti, a viskók 73 százalékában nincs vízvezeték, fűtésre pedig a többségükben (85,4 százalékukban) önálló fűtőtest, kemence, kályha, tűzhely szolgál, 3,3 százalékukban pedig nincs semmilyen fűtés.

A viskókban élők 60,9 százaléka szlovák és 25,1 százaléka roma nemzetiségűnek vallotta magát. Az adatokból az is kiderül, hogy ezekben a viskókban főleg egyedülállók (30,1 százalékban) élnek, teljes családok 26,9 százalékban, nem teljes családok 25,1 százalékban vannak képviselve. „Viskókban főleg gyerekek élnek, a 20 éves kor felettiek többsége férfi, a 65 év felettiek többsége viszont nő” – tette hozzá Stauder.

(NZS/Felvidék.ma/teraz.k)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »