Választás 2024 – a köztévében vitáznak az EP-listavezetők

Választás 2024 – a köztévében vitáznak az EP-listavezetők

A közmédia csütörtökön, 20 órától élő televíziós vitát rendezett az európai parlamenti listavezetők számára. A tizenegy résztvevő fejenként egy-egy percet kapott a bemutatkozásra és az elköszönésre, a köztes időben pedig három témában – az EU vélelme és biztonsága; migráció/menekültügy; mezőgazdaság és/vagy demokrácia-jogállam – fejtheti ki a véleményét két percben. A megszólalási sorrend megegyezik a szavazólapokon szereplő sorrenddel.

A Megoldás Mozgalom alelnöke, Huszár Viktor a bemutatkozásakor úgy fogalmazott, hogy számára testidegen a helyzet, mert nem profi politikus, ő a teqball kitalálója. Ennek ellenére kiemelte, hogy pártjuk alapítói az ország legnagyobb adózói. Miközben az ország korrupciótól szenved, el kell dönteni, hogy politikusokat, vagy szakembereket küldjenek Brüsszelbe – tette hozzá.

Az LMP társelnöke, Ungár Péter azzal kezdte, hogy a politika lehet egy jó dolog, de sajnos az elmúlt pár hónap nem ilyen volt. Emiatt elnézést is kért a választóktól. Kiemelte: ezen a választáson az Orbán-kormányt nem lehet leváltani, így aki erről hazudik, az nem is élvezheti a támogatását a választóknak, az LMP ugyanakkor nem hazudik.

Dobrev Klára, az DK-MSZP-Párbeszéd listavezetője bemutatkozójában elmondta: ahogy hazugság köztelevíziónak nevezni a köztévét, úgy hazugság vitának nevezni „ezt” a vitát is. Ezért – mint fogalmazott – az Orbán-rendszer bűneiről fog beszélni.

Pekárné Farkas Emese, a Második Reformkor (2RK) listavezetője bemutatkozójában elmondta: ahol nem jó fiatalnak lenni, ott senkinek sem lesz jó, második középkorban élünk, de a jövő Magyarországa egy második reformkor lehet. A magyar politika nem kínál jövőképet a fiataloknak, a 2RK polgári Magyarországban hisz, amely mindenkinek az otthona lehet.

A Mindenki Magyarországa Néppárt vezetője, Márki-Zay Péter úgy mutatkozott be, hogy ők az elszámoltatást képviselik, szerinte vissza kell szerezni az ellopott vagyont és a „főbűnösöket börtönbe kell küldeni”. Állítása szerint ők minden támogatásukkal elszámoltak korábban, saját városában adókat töröltek el és a legkorruptabb városból a legkevésbé korruptat csinálták meg.

Hírdetés

A Momentum elnöke és listavezetője, Donáth Anna szerint a „propaganda híradójában” már többször hallhatták a nézők a nevét, most személyesen is megjelent ott, ám a szabályokat nem írta alá. Donáth kiemelte: szeretné megmutatni, hogyan képviseli a magyarok érdekeit az Európai Unióban.

Deutsch Tamás (Fidesz-KDNP) elmondta: a választások tétje hatalmas, a háború és béke kérdésében fognak vitázni, az ország békéjét csak a Fidesz tudja biztosítani. „Gyurcsány Ferenc pártja hazugságra épül, Magyar Péter a feleségét pedig titokban lehallgatta, ezzel zsarolta és a felvételből politikai karriert csinált, ilyet normális ember nem tesz” – fogalmazott.

Róna Péter (Jobbik) elmondta: legfőbb küldetésének tartja, hogy az ország becsületét visszaállítsa, az EU-n belül kell tartani az országot, Kínát és Oroszországot pedig kívül, fel kell zárkóztatni az uniós bérekhez a magyar béreket.

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke a bemutatkozásakor azzal kezdte, hogy örül annak, hogy elérte a Tisza Párt. Mint fogalmazott, ő Orbán Viktort és Gyurcsány Ferencet hívta vitára, de állítása szerint ők elfutottak előle. Aztán Deutsch Tamásnak is nekiment, aki szerinte az uniós szavazások többségén részt sem vett. Mint mondta, a Tisza képviselői bejárnak majd.

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt küldöttje, Tóth Imre Bruti humorista első másodperceiben ivással kezdett, majd azzal folytatta, hogy örül, hogy ott lehet a kabarén. Aztán kérte, hogy annak a kamerának, amely őt veszi, olvassák le a sorszámát a rendőrök, mert nem szeretné, ha olyannal vennék őt, amelyet köröznek.

Cikkünk frissül.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »