Kilőttek a diákmunka-órabérek, rekordmagas lehet az idei átlag

Kilőttek a diákmunka-órabérek, rekordmagas lehet az idei átlag

A diákmunka-órabérek folyamatosan emelkednek, akár 2000 forint felett is alakulhat az országos átlag a Meló-Diák elnök-vezérigazgatója szerint.

A Meló-Diák hálózatában 1772 forint volt az átlagos órabér 2023-ban, ami az előző évi 1470 forinthoz képest 17 százalékos emelkedést jelent Kott Zoltán elnök-vezérigazgató szerint – írja a Portfolio a cég közleménye alapján. Az évközi adatok a decemberi minimálbér-emelés miatt a szokásostól eltérő mintázatot mutatnak.

A minimális órabér decemberben emelkedett 1334 forintról 1534 forintra, és ezt követtek diákórabérek is: a Meló-Diák hálózatában az országos átlag 2023 utolsó hónapjában 1894 forint volt, ami az előző hónaphoz képest 7, az év elejéhez viszonyítva 12 százalékos emelkedést jelent. Az elnök-vezérigazgató megjegyezte, az év/év alapon decemberben átlagosan közel 26 százalékos volt a növekedés, ebben azonban két minimálbér-emelés hatása is megjelenik.

Régiónként eltér, hogy mennyit kereshet egy-egy diák: míg az Alföldön 1640, Dél-Magyarországon pedig 1750 forint, addig Észak-Dunántúlon 1850, Budapesten és Pest megyében pedig 1950 forint környékén mozgott az átlag órabér 2023-ban.

Hírdetés

Kott Zoltán arra számít, hogy 2024-ben az országos diák-órabér átlag meg fogja haladni a 2000 forintot.

Tavaly a diákok munkavállalási aktivitása ismét megközelítette a Covid-járvány előtti szintet. Az elnök-vezérigazgató előrejelzése szerint idén nyáron körülbelül 120 ezer diák fog dolgozni, ebből mintegy 90 ezren iskolaszövetkezeti keretben.

„A diákmunka egyre kevésbé idényjellegű, a diákok jelentős része már nem csupán a nyári hónapokban, de az év többi részében is rendszeresen vállal munkát, amiben szerepet játszhat a megélhetés költségeinek emelkedése is” – áll a közleményben.

Kott Zoltán azt tanácsolja a dolgozni vágyó fiataloknak, hogy érdemes már jóval a tervezett munkába állás előtt tájékozódni a lehetőségekről, így lesz alkalmuk megcsípni a jobb ajánlatokat és az adminisztráció intézésére is elég idejük marad.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »