Folytatódott a Csonkavár kútjának feltárása – KÉPEKKEL

Folytatódott a Csonkavár kútjának feltárása – KÉPEKKEL

A napokban zajlott a királyhelmeci Csonkavár kútjának második feltárási szakasza, amely során körülbelül 18 méteres mélységig sikerült megtisztítani a több, mint négy és fél évszázada elzárt kutat.

A gótikus palota kútját 1558 után egy leomló fal zárta el. A tulajdonos, Gönczy Bertalan tereprendezés közben véletlenül fedezte fel idén márciusban. A történelmi kutak feltárásában jártas Sine Metu csapata ingyen felajánlotta szolgálatait, és áprilisban lezajlott a feltárás első szakasza. Ekkor sikerült annyi törmeléket kitermelni, hogy a kút mélysége 6,3 méterről 13 méterre növekedett.

A napokban zajlott a feltárás második szakasza, amely során 15,2 méteren elérték a vízszintet. Bár innen nehezített körülmények között folytatódott a munka, ennek ellenére sikerült körülbelül 18 méterig lemenni. A kitermelt anyag alapján úgy becsülik, már nagyon közel van a kút feneke.

Hírdetés

A leletek között megtalálhatók a középkor, késő középkor időszakának emlékei, több száz kerámiatöredék, csontok, padlótéglák, kályhacsempe-töredékek, fadarab, de előkerült egy szakállas puska golyója és egy nyílhegy is. További leletek is várhatók, de még a feltárási munkálatok elhúzódhatnak.

Sikerült kiemelni a kultúrrétegeket, de mivel rendkívül sáros, az átmosás eltart még egy darabig. Hátravan még a fotogrammetriai bemérés, a kút 3D képének elkészítése, amire augusztusban kerül majd sor. Ekkor lemossuk a kút belső káváját is, ami még mindig sáros”

– mondta Orosz Örs, a Sine Metu egyesület vezetője.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »