Gumiabroncsokra is jóval többet kell költeniük az elektromos autók tulajdonosainak

Gumiabroncsokra is jóval többet kell költeniük az elektromos autók tulajdonosainak

Nemcsak az elektromos autók beszerzési ára jóval magasabb a hagyományos meghajtású autókénál, de azok fenntartási költségei is, ezeket az akkumulátor csere horribilis ára mellett például a gumiabroncsok sokkal gyakrabban szükséges cseréje is jelentősen növeli – számolt be felhasználói tapasztalatokra és gumiabroncsgyártók közléseire hivatkozva a wattsupwiththat.com.

Ismer tény, hogy az elektromos autók esetében egy esetleges akkumulátorcsere költsége a tulajdonosok legnagyobb rémálma, hiszen egy használt modell esetében annak ára olyan magas lehet, hogy sokkal inkább megéri egy teljesen új autót venni. Bár a gyártók a legtöbb esetben az akkumulátor várható élettartamát hosszabbnak jelölik meg az autó többi részének várható élettartamánál, ez az információ azonban csak az akkumulátor használhatóságának idejét jelzi és diszkréten elhallgatja azt, hogy az akkumulátor teljesítménye folyamatosan csökkenni fog.

Bár az egyes márkák és modellek esetében jelentős eltérés lehet az elektromos autók akkumulátorainak áraiban, egy csere költsége mindenképpen jelentős kiadás. Az Allianz biztosító erre vonatkozó leírásában egy-kétszáz eurós költséggel számol az akkumulátor kilowatt órára (kWh) számolt teljesítményénél, vagyis az ár már egy kisautó esetében is meghaladhatja a tízezer eurót, egy nagyobb vagy nagyobb teljesítményű modell esetében pedig ennek többszöröse is lehet.

Hírdetés

Míg az akkumulátorcsere a szerencsésebb elektromos autó tulajdonosok esetében csak több évnyi használat után válik aktuálissá, más a helyzet például a gumiabroncsok esetében. Az elektromos autóknál, azok nagyobb súlya és a gyorsabb induláshoz hozzásegítő magasabb forgatónyomatéka jelentős mértékben hozzájárul a gumiabroncsok jóval gyorsabb kopásához és ezzel az autó fenntartási árának növekedéséhez.

A wattsupwiththat.com portál egy sor felhasználói tapasztalatot felvonultatva rámutat: olyan esetek is tapasztalhatóak, amikor ugyanaz az autós, aki rendszerint 30 ezer kilométer után cserélt gumiabroncsot hagyományos meghajtású autóin, új elektromos autóján ugyanerre már 12 ezer megtett kilométer után rákényszerült.

 

 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »