Két év feltételest kapott az orvosnő,aki a páciens egészséges szemét operálta ki

Két év feltételest kapott az orvosnő,aki a páciens egészséges szemét operálta ki

Két év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte, két évre eltiltotta az operálástól, és kártérítés megfizetésére kötelezte a Pozsony (Bratislava) I. Városi Bíróság azt az orvosnőt, aki a beteg szeme helyett a páciens egészséges személyt operálta ki. Az ítélet február 13. óta jogerős – tájékoztatta a TASR hírügynökséget Pavol Adamčiak, a Pozsonyi Kerületi Bíróság szóvivője.

„A Pozsony I. Városi Bíróság a büntető törvénykönyv 353. paragrafusának első bekezdése alapján 2023. december 28-án testi sértés ügyében bűnösnek találta prof. MUDr. Alena Furdová PhD., MPH, MSc vádlottat” – áll szóvivő által a hírügynökséghez eljuttatott közleményben.

Hírdetés

„Az elítélt köteles a sértettnek 64 015,50 euró, az Általános Egészségbiztosítónak (VšZP) 140,58 euró, a Szociális Biztosítónak pedig 18 663,06 euró kártérítést fizetni” – áll az ítélet indoklásában.

A pozsonyi (Bratislava), főrévi (Ružinov) kórházban 2021-ben egy operáció során a beteg szeme helyett az egészséges szemét távolították el egy páciensnek. Az esetről a TASR hírügynökség tájékoztatott, az ügyet a rendőrség és az Egészségügyi Felügyeleti Hivatal (Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou) is vizsgálta, amely megalapozottnak ítélte a panaszt, és bírságot szabott ki az intézményre. A kórház megerősítette, hogy az eset után képzésen kellet részt venniük a szemészeti klinika dolgozóinak, ahol a műtét előtti felkészítésről tartottak előadást a személyzetnek. Az ott tanultakat beépítették a műtét előtti ellenőrzőlistába.

TASR


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »