KFC és Caterpillar – amerikai érdekeltségű cégek épületeit támadták meg Irakban

Ismeretlenek megtámadtak Irakban amerikai érdekeltségű gyorséttermeket és más vállalkozásokat, feltehetőleg amiatt, hogy az Egyesült Államok támogatja Izraelt a Hamász elleni háborújában – közölték csütörtökön helyi biztonsági források és szemtanúk.

A fővárosban, Bagdadban a Kentucky Fried Chicken (KFC) gyorsétteremlánc legalább három falatozóját érte anyagi károkkal járó támadás az utóbbi napokban. A cég egyelőre nem reagált az ügyben.

Csütörtökön ismeretlenek egy villanógránátot dobtak a szintén amerikai, főleg munkagépeket gyártó Caterpillar cég helyi irodájába – közölte az iraki hadsereg sajtószolgálata. Egy másik villanógránát a British Council brit nyelvi intézet épülete előtt robbant fel.

Az utóbbi két esetben nem történt sem anyagi kár, sem sebesülés.

Hírdetés

Egyelőre senki sem jelentkezett a támadások elkövetőjeként. A gyanú azonban az országban nagy befolyással bíró, Irán hátszelét élvező síita milíciákra terelődik. E fegyveres csoportok a gázai övezeti háború kirobbanása óta több mint 150 támadást követtek el drónokkal vagy rakétákkal mindenekelőtt az amerikai csapatok vagy a velük szövetséges erők ellen Irakban, illetve a szomszédos Szíriában.

Moktada asz-Szadr síita hitszónok kedden az amerikai nagykövet kiutasítását és az Egyesült Államok diplomáciai képviseletének bezáratását követelte.

Az arab világ egy részén a gázai övezeti háború kezdete után bojkottálni kezdték az amerikai vagy európai székhelyű cégeket feltételezett izraeli kapcsolataik miatt. Ezek a kampányok bizonyos szempontokból túlmutatnak a Bojkott, Tőkekivonás, Szankciók (BDS) elnevezésű Izrael-ellenes mozgalom törekvésein is. A BDS évek óta Izrael és az izraeli termékek bojkottjára szólít fel az ottani hatóságok palesztinokkal szembeni bánásmódja miatt.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »