Szervezkedő amerikás székelyektől származik a honossá nyilvánítás ötlete

Szervezkedő amerikás székelyektől származik a honossá nyilvánítás ötlete

A székely önrendelkezés kinyilvánítása, a függetlenedés a hosszú távú célja az Egyesült Államokban létrehozott Székelyek Világszövetsége nemrég nyilvánosságot kapott kezdeményezésének, miszerint nyilvánítsák honos népcsoporttá Magyarországon a székelyt – írja a kronika.ro.

Magyarországon kívül más országokban – többek között Romániában –, továbbá az ENSZ-ben is őshonos népcsoportként ismertetné el a székelyeket az Amerikában működő Székelyek Világszövetsége. Noha a budapesti Nemzeti Választási Bizottságnál (NVB) a Székely Gárda alapítója, az Avram Iancut ábrázoló bábut felakasztó csíkszeredai Csibi Barna terjesztette be a kezdeményezést, valójában az Egyesült Államokban élő székelyek által létrehozott civil szervezettől ered az ötlet, hogy a székelységnek külön népcsoportot kellene alkotnia az anyaországban.

A Székelyek Világszövetségének elnöke, a Dallasban élő András Mihály a napokban két magyarországi hírportálnak is nyilatkozott az akcióról, amelynek sikeréhez össze kell gyűjteniük ezer támogató aláírást, a Magyar Tudományos Akadémiának is véleményt kell mondani az ügyben, végül pedig az Országgyűlés szavaz a kérdésről.

András szerint a kérdés – amelynek hitelesítését egyébként az NVB korábban kétszer is elutasította – alkalmas arra, hogy székely furfanggal színvallásra kényszerítse a magyar politikai erőket és a budapesti kormányt, mennyire támogatják „a székelyügyet”.

„Ha elfogadja a parlament, ha nem, nekünk, székelyeknek jó. Ha nem fogadják el, majd beszélgetünk. És meglássuk 2018-ban, hogy akkor ki az, aki rájuk fog szavazni. És akkor megyünk a törvényszékre is, hogy vegyék le a székely zászlót a Parlamentről, mert akkor ők nem képviselnek minket!” – nyilatkozta az Indexnek a csíkszeredai származású András Mihály, aki az Azonnali.hu portálnak cáfolta, hogy indulni szeretnének a magyarországi választáson. Mint mondta, a kezdeményezéssel az a céljuk, hogy később más országokban, sőt az ENSZ-ben is elfogadják őshonos népcsoportként a székelyeket, és ez utat nyisson számukra nem pusztán az autonómia, hanem az önrendelkezés kinyilvánítása, a függetlenedés felé.

A szervezet elnöke elismeri: a székelyek a magyar nemzet részének vallják magukat, nem attól különállónak, ám szerinte tudnak majd valamiféle különálló nyelvet igazolni a székelyek, például a rovásírással „meg valamennyi extra szókinccsel”.

„Ha a cigányoké saját nyelv, akkor ennyi erővel a miénk is!” – magyarázta az Azonnalinak András, aki Erdély autonómiáját már nem tartja jó ötletnek. Ugyanakkor a romániai magyar politikai alakulatokat – amelyek közül az RMDSZ-t csak román nevén, UDMR-ként emlegeti – gyenge érdekérvényesítő képességgel, Nagyvárad és Kolozsvár „elveszejtésével” vádolja.

A romániai magyar pártok és szervezetek vezetőinek többsége nemrég a Krónikának nyilatkozva természetellenesnek, meggondolatlannak és nevetségesnek nevezte a polgári kezdeményezést.

A teljes cikk a kronika.ro-n olvasható.

The post Szervezkedő amerikás székelyektől származik a honossá nyilvánítás ötlete appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »