Szent István-napi ünnepségek a Felvidéken

Augusztus 20-a az államalapító Szent István ünnepe. Magyarországon és az elcsatolt területeken egyaránt megemlékeznek első királyunknak a magyar állam megszilárdításáért folytatott tevékenységéről. Felvidék-szerte számos településen már a hétvégén megemlékeztek  Szent István királyunkról és az államalapításról.

Beszámolónk folyamatosan frissül!

Ipolyság: Meg kell hallanunk Szent István üzenetét

Ipolyságon a hagyományt követve augusztus 16-a és 18-a között immár harmadik alkalommal szervezték meg a helyi magyar szervezetek összefogásával a Szent István Napok Ipolyságon elnevezésű rendezvényfolyamot.

Pénteken este az ipolysági Sendergő Gyermek Néptánccsoport és a Gereben zenekar közreműködésével táncházba hívták a város és a környék lakóit. Szombaton délután a Rákóczi-emlékév alkalmából összeállított vándorkiállítást nyitották meg a városháza színháztermében. Gaal Gergely országgyűlési képviselő, a Rákóczi-emlékév Testületének elnöke kiállításmegnyitó beszédében hangsúlyozta: Rákóczi Ferenc a magyar nemzet szabadságáért harcolt.

Gaal Gergelyt többek között a emlékév programjairól is kérdezte a Felvidék.ma, a testület elnökével készült interjúnk ITT olvasható.

A tárlatnyitón elhangzott, hogy Rákóczi Ferenc ipolysági tartózkodása során kapta a hírt, miszerint Erdély fejedelmévé választották. Ipolysági tartózkodása emlékére 2014-ben az Ipolyságról elszármazott Tóth Béla kezdeményezésére emléktáblát állítottak. Kutak Adrienn keramikus-iparművész alkotása a Honti Múzeum homlokzatán található. Szombaton délután az emlékezők a tisztelet koszorúit helyezték el az emléktáblánál.

Vasárnap délelőtt Hlédik László plébános celebrált ünnepi szentmisét, majd a templom előtti téren álló Szent István-szobornál folytatódott a megemlékezés. Elsőként Hlédik László atya szólt az ünneplő közösséghez. Csenger Tibor, a Nyitra Megyei Önkormányzat alelnöke a magyar nemzet legnagyobb eseményének nevezte a Szent István-i államalapítást.

– emelte ki ünnepi beszédében.

Mint hozzátette: királyságával olyan helyet teremtett, ahol bárki otthonra lelhetett. Szónoklatában kiemelte, az egységért ma is tennünk kell. Meg kell hallanunk Szent István ma is érvényes üzenetét – fogalmazott.

Hírdetés

Az ipolysági Szent István Napok zárásaként a Kossuth-díjas Muzsikás együttes adott koncertet az Ipoly menti városban. Ezt megelőzően Gubík László, a Via Nova elnöke szólt az emlékező közösséghez.

Mint hangsúlyozta: Szent István a kereszténység, a nemzeti önállóság és a szabadság jelképe. Beszédében az államalapító hagyatékáról is szólt, mely a mindenkori magyar újjászületés képességeként nemzet- és állammegtartó erővel bír. Ünnepi szónoklatában Szent István gondolatait párhuzamba hozta aktuálpolitikai kérdésekkel is.

A harmadik alkalommal megrendezett Szent István Napok rendezvényfolyam igazán gazdag programot kínált. (Pásztor Péter)

 

A Csemadok Tiszta Forrás Nagycétényi Alapszervezetének szervezésében augusztus 18-án, a szentmise után emlékeztek meg Szent Istvánról és a magyar államalapításról. A rendezvényt a templom melletti parkban tartották, ahol a Pócsik Antal által faragott emlékműnél ünnepeltek a helyi és környékbeli magyarok.

Az ünnepség kezdetén Gyepes Lajos, a Csemadok Nyitrai Területi Választmányának elnöke Sajó Sándor Magyarnak lenni című versét adta elő. Majd dr. Zeman István Szent Istvánról és Boldogasszony anyánkról elmélkedett. Kiemelte:

Dr. Zeman István felhívta a figyelmet arra, hogy István király a Boldogasszony kegyelmébe ajánlotta országát és népét, s azóta Mária országa és népe a magyar. Végezetül Szent István közbenjárását kérte ahhoz, hogy az ország és a nemzet ismét Mária országa és Mária nemzete legyen.

Gyepes Lajos, a Csemadok Nyitrai Területi Választmányának elnöke ünnepi beszédében visszatekintett Szent István szentté avatására. Mint kiemelte:

A Boldogasszony anyánk kezdetű ének eléneklése után polgármesterek és civil szervezetek képviselői megkoszorúzták Szent István emlékművét, amely a jólelkű nagycétényi polgárok adományából készült, és amelyhez a Csemadok Nyitrai Területi Választmányának tagjai is hozzájárultak.

Az emlékmű Pócsik Antal keze munkáját dicséri, aki szabadidejét és tudását nem sajnálva készítette el az emlékművet, csak úgy, mint a március 15-i emlékoszlopot. Az emlékművek mementók, arra emlékeztetnek minket, hogy van mire büszkének lennünk, van mire emlékeznünk, van mit ünnepelnünk.

A koszorúk elhelyezése után az ünnep alkalmából a Csemadok Nyitrai Területi Választmányának elnöke, Gyepes Lajos átadta Pócsik Antalnak a Hűségért emléklapot a Kútyika Nagycétényi Éneklőcsoport és a Csemadok számára végzett érdemdús munkájának elismeréseként, amelyet a területi választmány tagjai adományoztak Csemadok Tiszta Forrás Nagycétényi Alapszervezete elnökének. (Neszméri Tünde)

 


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »