Soros korábbi embere Trump pénzügyminiszter-jelöltje

Soros korábbi embere Trump pénzügyminiszter-jelöltje

Donald Trump megválasztott amerikai elnök szerdán bejelentette, hogy Steven Mnuchint jelöli a pénzügyminisztérium élére. A szakember kinevezésére a szakértők már korábban is számítottak, mivel ő volt a Trump-kampány pénzügyi vezetője. Trump kereskedelmi miniszterjelöltet is talált: ezt a posztot várhatóan a 78 éves, csődkirályként elhíresült vállalkozó, Wilbur Ross töltheti be, írja a CNBC.

Mnuchin korábban a Dune Capital Management céget irányította, amely többi között James Cameron filmjét, az Avatart is pénzelte. Előtte 17 évig dolgozott a Goldman Sachs amerikai befektetési banknál, valamint Soros György alapkezelőjénél és az általa alapított OneWest Bankcsoportnál. 

Az utóbbi két munkahely miatt a Wall Street-i veterán kinevezése mégiscsak visszás: Trump egész elnökjelölti kampányában azt hangoztatta, hogy leszámol a gazdasági elittel. Mnuchin viszont éppen ennek az elitnek a tagja, ráadásul korábban – Trumphoz hasonlóan – a Demokrata Párt politikusainak kampányait támogatta.

A CNBC szerint a szakember teljesen más politikát folytathat, mint ami az Obama-adminisztráció alatt megszokott volt. „Lekinkább arra koncentrálunk, hogy csökkentsük a vállalati adókat, hogy az amerikai vállalkozások versenyképesek legyenek az egész világon” – beszélt terveiről a pénzügyminiszter-jelölt.

A keselyű

A 78 éves Wilbur Ross kétes megítélésű az amerikai üzleti világban. Pályája nagy részét – 25 évet – a Rotschild csődrészlegénél töltötte. Később abból szerezte jelenleg 2,9 milliárd dollárra becsült vagyonát, hogy megmentésre váró csődközeli cégeket vásárolt fel, majd épített le. Főként a szén és acél iparban tevékenykedett, vagyis abban a szektorban, amelyik a leginkább megsínylette az elmúlt évek világgazdasági konjunktúrájának átalakulását.

Wilbur tudja, hogyan csökkentse a dolgozó családok adóterheit, hogyan építse le a nehézkes kormányzati szabályozásokat és szabadítsa fel az amerikai energiaforrásokat, amelyekkel megerősítheti a gazdaságot, egy olyan korban, amikor hazánknak jelentős növekedésre van szüksége – mondta el róla Donald Trump.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »