Sávban maradhat a forint árfolyama

A korábbi években tapasztalt mozgásokkal ellentétben jelentősen csökkent a forint volatilitása az euróval szemben az elmúlt egy-két évben, gyakorlatilag a világ egyik legstabilabb devizapárjává vált az euró-forint. Ez több tényező miatt alakult így, de a legfontosabb érv a forint mellett a jelentős fizetésimérleg-többletben rejlik, amely megközelítőleg a GDP 3 százalékát is eléri, így minden más változatlansága mellett ez egy forintot erősítő tényező az euróval szemben.

A makroadatok terén is pozitív az általános kép, az ország külső sérülékenysége tovább csökkent a devizaadósság mérséklődésével, miközben a növekedési számok, bár lassultak, összességében továbbra is erősek. Ezzel szemben áll a Magyar Nemzeti Bank monetáris politikája, amely stabil, de nem túl erős forintot szeretne, ezért a kamatok alacsonyan tartása mellett különböző nem konvencionális intézkedésekkel segíti gyengébb irányba a hazai fizetőeszközt.

Hírdetés

A forint szempontjából láthatóan továbbra is fontos tényező a fejlett piaci kötvényhozamok alakulása, különösen a német és áttételesen az amerikai 10 éves hozam mozgása. Az európai kötvénypiacon egyelőre nem látható eladói nyomás, a növekedés lassult, az infláció továbbra is nyomott és az Európai Központi Bank még ott áll a vételi oldalon, tehát egyelőre nem kell attól tartani, hogy elszállnának a hozamok, és ez hirtelen gyengülést okozna.

Számos piaci szereplő azonban arra számít, hogy a következő hónapokban gyorsulni fog az infláció, és ennek hatására emelkedhetnek a kötvénypiaci hozamok és gyengülhet a forint is – ez a legfontosabb kockázat a forint gyenge irányát tekintve. Az elmúlt napokban számos fejlődő piaci deviza kapott méretes ütést (rubel, török líra), de a forint láthatóan rezisztens tudott maradni egy ilyen környezetben is. Összességében stabil maradhat a forint, és egy szűkebb kereskedési sávban mozoghat az euró-forint árfolyam, melynek alsó széle 307-308, felső széle 314-316 forint közelében lehet.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »