Rendkívüli biztonsági intézkedések kíséretében parlamenti választások kezdődtek Afganisztánban

Megkezdődtek a parlamenti választások Afganisztánban szombat reggel, a voksolást rendkívüli biztonsági intézkedések kíséretében rendezik, a legtöbb nagyvárosban például teljesen vagy erősen korlátozzák a közlekedést, a biztonságra több mint 54 ezer katona, rendőr és a titkosszolgálatok munkatársai felügyelnek.

Az országban uralkodó rossz biztonsági helyzet miatt a választóhelyiségek harmada nem is nyitott ki. A tálib radikálisok korábban közölték, hogy bojkottálják a választásokat.

A Kabulban már pénteken őrizet alá vették a szavazóhelyiségeket, több mint kétszáz plusz ellenőrzőpontot állítottak fel és lezárták a fővárosba vezető utakat. A szavazás napjára lezárták a legfontosabb, torkami határátkelőt is Pakisztán felé.

A szavazóhelyiségek helyi idő szerint délután négy, közép-európai idő szerint 13.30-ig tartanak nyitva. Az első, előzetes eredményekre november 10-én lehet számítani, a hivatalos eredményeket pedig december 20-án ismertetik a tervek szerint.

Hírdetés

Kandahár tartományban a választásokat nem sokkal a voksolás előtt egy magas rangú tisztségviselők ellen elkövetett merénylet miatt elhalasztották, Gazniban pedig már nyáron ez a döntés született a választókerületek újrarajzolása körüli megoldatlan kérdések miatt.

Ez Afganisztánban a harmadik parlamenti választás a tálibok hatalmának 2001-es bukása óta, és az első, amelyet az afgán hatóságok teljes mértékben egyedül szerveznek és biztosítanak.

A parlamenti választásokat így is több éves csúszással rendezik az eredetileg kitűzött időponthoz képest.

Párhuzamosan tartományi választásokat is rendeznek a hozzávetőleg 34 millió lakosú országban.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »