Pszichológus: az emberek a biztonságra szavaztak

Pszichológus: az emberek a biztonságra szavaztak

A Smer sikerét a választáson azzal is lehet magyarázni, hogy a választók a koronavírus-világjárvány után, az ukrajnai háború idején a stabilitást és az erős vezetőt keresik – vélekedik Barbara Lášticová, a Szlovák Tudományos Akadémia Szociális Kommunikációs Kutatóintézetének pszichológusa.

Mint elmondta, a győztes pártnak a választási kampány során olyan erős érzelmekkel sikerült mobilizálni, mint például a jelenlegi kormány iránt érzett düh. A migránsválság, az ukrán háború és a civil szféra démonizálása által pedig veszélyérzetet keltettek. Szintén mobilizáló erővel hatott a Zuzana Čaputová köztársasági elnök irányába táplált bizalmatlanság is.

Hírdetés

Az előrehozott választás eredménye nemcsak a Smer támogatását, vagy Igor Matovič és Eduard Heger kormányának elutasítását jelzi. A Progresívne Slovensko erős támogatottsága azt is jelzi, hogy él itt emberek egy csoportja, akik változást akarnak, és teljesen más politikát”

– tette hozzá.

A pszichológus elmondta, az emberi emlékezet szelektíven működik. A választók egy része már megbocsátott Robert Ficónak, illetve elfeledte, mi vezetett a bukásához.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »